~ku inginkan jadi sepertimu~

Rindu Sang Pejuang
www.iLuvislam.com

Ummu Sakinah Muhammad
editor : ImKoyube


Suasana riuh menyapa petang jumaat di rumahku. Aku dan adik-beradikku duduk-duduk santai diruang tamu sambil menjamah cekodok buatan bonda beserta teh tarik kegemaran kami sekelurga. Bonda dan ayah baru saja keluar dari kamarnya usai solat asar. Jarang kami dapat berkumpul seperti ini kerana aktiviti seharian menuntut kami sekeluarga untuk lebih banyak berkerja dan beraktiviti dari duduk santai begini. Apalagi bonda dan ayah, mereka berdua adalah sosok Pejuang yang tak kenal erti penat, itulah mereka yang aku kenal sejak kecil.

Berita petang menyapa aktiviti santai kami, berita yang amat mengejutkan. Berita tentang 102 warga negara Palestin yang syahid akibat serangan membuta tuli dari Israel. Mereka menyerang dari helikopter dan menembak kearah kem-kem pengungsian warga Palestin di Tel Aviv. Mereka menyerang bak Holocust! Aku terkejut! Bonda tersentak! Ayah terpana! Kedengaran sumpah seranah dari mulut kakak dan abangku. Adikku, Salahuddin mula menyalakan komputer kesayangannya untuk menulis berita tersebut di Blognya, kedengaran ucapan Innalillahiwainnailaihirojiun dari mulutnya.


Asap hasil letupan Israel di Gaza semalam [AFP]

Acara makan dan santai-santai di petang hari ini berubah menjadi sepi. Ku lihat mata bonda berkaca-kaca. Ku tahu jiwa bonda yang cintakan kedamaian dan jiwa pejuangnya sedang tercalar. Berita petang yang aku dengar sebentar tadi segera aku sebarkan kepada teman-teman seperjuanganku. Aku tidak mahu kekesalanku kerana tidak dapat bersama saudara-saudaraku di Palestin, berjuang melempar batu ke arah israel dan zionis laknatullah mambuatku lumpuh untuk terus berjuang dan berdakwah. Bagiku material bukan segalanya. Apalagi duit buat mengisi kredit handphoneku, itu adalah secuil dari perjuanganku buat membantu saudara-saudaraku disana.

“Assalamu’alaikum Ikwahfillah semua, ana dapat khabar dari berita petang tadi bahawa 102 saudara kita di Palestin telah Syahid dibantai oleh Israel laknatullah, mohon doa dan sedekahkah al Fatihah buat mereka, semoga saudara-saudara kita memperoleh Syahid di jalan Allah dan semoga Allah membalas segala perbuatan laknat Israel laknatullahalaih!! Allahu Akbar!! Sebarkan!!"

Keesokkan harinya aku dan keluarga beraktivitas seperti biasa. Ayah berangkat kerja pagi-pagi lagi kerana hari ini beliau mendapat jemputan untuk memberi cermah di sebuah sekolah menegah di Kuala Lumpur. Adik-adikku seperti biasa berangkat ke sekolah. Aku dan kakak mengikuti ibu ke “gua” nya. Aku memanggil markas persatuan milik bondaku itu “gua” kerana aku teringatkan kisah-kisah Mujahidin yang berjuang di Afghanistan dan Iraq dimana markas mereka hanyalah sebuah gua ditengah gurun yang ditutupi oleh gersangnya padang pasir. Walaupun mereka hanya bermarkaskan sebuah gua yang kecil, sempit dan kurang serba serbi, namun perjuangan mereka untuk mebela Islam tidak pernah luntur. Malah di markas yang kecil itulah tempat mereka mengasah sikap tawadhu', ikhlas dan sabar. Mereka adalah orang-orang yang tidak mencintai kenikmatan dunia yang sementara kerana mereka lebih mengejar Redha Allah.

Sikap tawadhu', ikhlas dan sabar juga merupakan sikap-sikap yang dianjurkan supaya kita tidak terlalu hubbu duniya(cintakan dunia). Seperti hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a: “Perbanyakkanlah mengingat penghancur kelezatan iaitu kematian.” Kerana para Mujahidin tersebut sedar kematian akan menjemput mereka bila-bila saja maka mereka lebih memilih untuk berjuang hingga ke titisan darah terakhir walaupun dengan perlatan dan tempat yang sederhana.

Saat aku sampai di markas, aku melihat banyak timbunan kotak memenuhi ruang kerja dan garaj kereta bonda. “Kotak-kotak ni isinya baju-baju, telekung, sajadah yang orang ramai sedekahkan untuk anak-anak yatim di Aceh, orang-orang Islam di Pattani, Thailand dan orang-orang asli di pendalaman Pahang. Tapi… seperti yang kalian tahu, bonda kekurangan tenaga yang dapat menghantarkan barang-barang ne ke sana, kos penghantaran barang ke Aceh tak murah, apalagi ke Thailand. Setakat ni ibu hanya dapat hantarkan ke kampung-kampung orang asli je. Korang pun tahu yang buat kerja ni tak ramai. Siapa yang nak buat kerja tak dapat gaji sekarang ni”. Bonda menyuarakan suara hatinya.

Aku dan kakak termenung sejenak. Niat bonda yang begitu mulia tergendala hanya kerana kurang tenaga kerja dan kewangan. Tiba-tiba perasaanku menjadi marah, marah yang tak dapat aku laupkan. Kemana pergi orang-orang kaya di Malaysia ni? Mana pergi menteri-menteri yang menjanjikan bantuan buat kami? Kemana pergi pemuda-pemuda islam yang gagah berani yang mahu berjaung demi agama ini? Kemana mereka-mereka yang dulu pernah berjanji kepada bonda untuk membantu beliau? Kemana??

“Betul bonda, anak-anak pemulung di Indonesia tu dah berbulan-bulan kami tak datang jenguk. Bukannya taknak bunda, tapi nak ketempat mereka tu bukannya tak pakai duit, sedangkan kami ni mahasiswa, ingatkan adalah orang-orang yang nak bantu. Nak harapkan bantuan dari kita je mana cukup bonda…” keluh kakakku. Aku dan kakak sudah hampir 4 bulan tidak ke yayasan yang menguruskan keluarga pemulung di ciputat, Jakarta, Indonesia. Aku dan kakak yang belajar di Indonesia memang ditugaskan oleh bonda untuk memerhatikan dan menyalurkan bantuan yang kami dapatkan dari Malaysia. Namun sejak kebelakangan ini, bantuan dari Malaysia terhenti. Kenapa? Kami sendiri bingung, kata bunda derma yang dikirim oleh para penderma makin berkurang. Bagaimana nasib anak-anak Yatim di Aceh, apakah dengan berhentinya bantuan dari penderma maka bantuan buat mereka juga akan terhenti? Bagaimana nasib mereka? Sudah kehilangan keluarga apakah harus menanggung beban lagi dengan terhentinya dana?

Aku hampir saja menangis. Ya Allah… sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui setiap tindakan hamba-hambaMu, Kau permudahkanlah urusan Bondaku ini untuk membantu saudara-saudara kami…

Cuti semester kali ini aku manfaatkan untuk mambantu bonda di markasnya. Sebenarnya tidak banyak yang dapat aku bantu kerana cutiku yang terbatas, aku hanya sempat membantu untuk mengadakan pameran kemanusiaan di beberapa tempat, mengadakan kursus dan kem-kem motivasi di beberapa negeri. Bonda sangat benci dengan sikap “malas” sehingga jika ada diantara kami yang cuba-cuba untuk culas pasti akan dileteri olehnya. Sikapnya yang tegas pernah membuat aku bosan, tetapi seiring berjalannya usia dan kematangan fikiran, sikap bonda membuatkan aku ingin menjadi seorang wanita yang berpotensi. Bukan hanya wanita yang hanya duduk dirumah dan goyang kaki.

Bonda juga tidak mahu mengambil pembantu rumah untuk membantunya menguruskan pekerjaan sehari-hariannya dirumah. Inilah yang membuatkan aku kagum dengan ketabahannya. Beliau bukan sahaja ibu yang solehah, tetapi merupakan mujahidah yang mengabdikan dirinya buat agama dan bangsa. Semangat bonda tak pernah patah walau sudah diuji beberapa kali. Pernah suatu ketika bonda mengadakan lawatan ke kampung orang-orang asli di pendalaman negeri Pahang. Oleh kerana memerlukan tenaga kerja yang ramai bonda telah mengadakan kerjasama dengan sebuah maktab perguruan. Alhamdulilah, pelajar-pelajar maktab tersebut bersemangat untuk membantu.

Sampai saja mereka di pendalaman kampung orang asli tersebut, aktiviti lansung diadakan. Namun, menjelang tengah hari mereka dikunjungi oleh beberapa orang polis dan orang-orang yang berpakaian rasmi. Bonda di panggil dan disoal siasat. Suluruh pelajar maktab tersebut dipanggil untuk naik keatas bas dan mengangkat semua peralatan milik mereka. Apa gerangan yang terjadi? Rupanya ada seorang guru di kampung tersebut telah melaporkan kepada pihak polis bahawa bonda menjalankan aktiviti tanpa permit dan aktiviti tersebut dianjurkan oleh persatuan haram. Yang lebih menyedihkan bondaku dituduh membawa pelajar-pelajar wanita dari maktab tersebut untuk dijual! MasyaAllah! Masih ada dimuka bumi Allah manusia sekejam itu yang sanggup menuduh sebarangan orang yang ingin menghulurkan bantuan kepada sesama manusia. Bukannya membantu malah memfitnah. Kebetulan di setiap aktiviti yang bonda jalankan ayah ikut serta kerana ayah merupakan penasihat di organisasi yang bonda jalankan. Dengan cara berhikmah bonda dan ayah menyelesaikan masalah tersebut. Dan akhirnya program bersama orang asli tersebut terus berjalan.

Aku bertanya kepada bunda. Apakah tidak ada tindakan yang diambil buat menghukum orang memfitnah tersebut? Bonda hanya tersenyum dan berkata “Biarlah Allah saja yang mebalas segala perbuatan mereka…” Oh bunda… sebegitu muliakah dirimu?

Semangat perjuangan yang tak pernah kunjung mati turut tertanam dihati kami; anak-anak ayah dan bonda. Abang dan kakak memang terkenal sebagai aktivis dakwah sewaktu di sekolah, sedangkan aku lebih suka independent sehingga aku pernah menjadikan semangat berani mati orang-orang Jepun “kamikaze” sebagai prinsip hidupku. Sehingga kini prinsip itu bercambah dihatiku namun telah berubah menjadi “isy kariiman auw muut Syahidaan” yang berarti “hidup mulia atau mati syahid”. Bagiku perjuangan tidak dapat dipisahkan dari ujian, dan untuk menghadapi ujian perlu keberanian. Bukan cuba keberanian anak ayam tetapi keberanian seperti singa yang bangkit dari tidur, yang laparkan mangsa. Dan mangsa-mangsaku adalah kebathilan yang bermaharajalela, yang kini telah merosakkan generasi muda Islam.

Mereka yang telah membantai saudara-saudaraku seimanku juga adalah musuh-musuh yang akan ku lahap. Aku memang tak pandai memegang senjata tetapi aku punya senjata lain yang akan kupergunakan buat menghancurkan musuh-musuh. Ayahku sering mengingatkan aku sewaktu kecil, seorang pelajar itu umpama tentera yang berjuang di medan perang. Buku, alat tulis dan ilmu, iman dan doa adalah senjata, jika kita belajar tanpa membawa semua itu, kita umpama tentera yang ke medan perang tanpa membawa senjata! Jadi, kita dengan senang dikalahkan oleh musuh. Ya, senjata-senjata itulah yang bakal aku gunakan untuk mengalahkan musuh-musuhku. Kerana musuh-musuh Islam kini sudah menggunakan cara yang berbeza untuk menyerang pemikiran remaja Islam. Mereka menggunakan cara “ghazwatul fikri” iaitu perang pemikiran. Makanya aku akan bertindak dengan cara yang sama untuk menyerang mereka.


Kepada adik-adikku aku sering tanamkan rasa cintakan islam dan perjuangan. Dulu, sewaktu baru menginjak usia remaja, aku sempat merasakan kejahilan hidup, aku sangat kesal kerana pernah tersasar dari landasan. Aku pernah terpengaruh dengan budaya-budaya Barat yang menjadikan kehidupan hanya untuk bersenang-senang. Aku kenalkan kepada adik-adikku budaya, lagu-lagu dan majalah-majalah yang tidak islami. Sehingga kini perkara tersebut amat aku kesalkan kerana adik-adikku masih terbiasa mendengar lagu-lagu dan membaca majalah tersebut. Bagi menebus semua kesalahan yang lalu, maka sekarang aku bertekad untuk memperkenalkan kepada adik-adikku tentang wajah Islam yang sebenar. Alhamdulillah, kini mereka mulai mencintai Islam secara penuh tanpa kurang sedikit pun.

Hari ini bonda masak lauk yang istimewa buat aku dan kakak. Kerana keesokkan harinya aku dan kakak akan pulang ke Indonesia buat menyambung kembali jihad yang kami tinggalkan sementara. Seperti biasa aku dan kakak turun ke dapur untuk mambantu apa yang patut. Setelah kami selesai menghidangkan makanan, aku memanggil ayah dan adik-adik untuk makan bersama. Seperti biasa, acara makan malam kami cukup sederhana tetapi meriah, jumlah ahli keluarga yang besar tidak mengurangkan sedikit pun kemeriahan malam yang penuh barakah tersebut.

Adikku Wafa’ memulakan makan malam tersebut dengan membaca doa dan kami semua mengaminkan. Adikku yang kedua bungsu meminta untuk dipasangkan televisyen kerana mahu menonton berita. Memang keluarga kami sangat menyukai berita, apalagi itu semua penting buat bunda untuk mengetahui info semasa mengenai tempat-tempat yang memerlukan bantuan kemanusiaan. Namun ia sangat mendukacitakan kerana kami cuma dapat mengandalkan berita-berita di televisyen yang tidak dapat dipastikan kesahihan beritanya. Seringkali para wartawan memutarbelitkan cerita dan fakta mengikut kesusaian nafsu mereka dan arahan individu tertentu. Menyembunyikan fakta yang benar dan menyodorkan berita yang palsu.

Namun, semua itu tidak akan melunturkan semangat perjuangan yang ada di hati kami kerana kami yakin bahawa suatu saat Allah pasti akan menunjukkan kebenarannya. Seperti yang terjadi pada 11 septemper 2001. Media barat mengeluarkan berita-berita yang menjatuhkan Islam dan sejak dari itu Islam dikenali sebagai agama terrorist. Namun, keluarga kami sedikit pun tidak tercuit dengan perkara tersebut. Malah kami yakin bahawa para mujahidin yang melakukan aksi tersebut mempunyai alasan tersendiri. Buktinya selepas peristiwa tersebut berbondong-bondong rakyat amerika yang memeluk agama Islam. Ini fakta yang tidak dapat disangkal. Begitu juga dengan perang yang terjadi di Afghanistan dan Iraq yang digelar oleh Bush sebagai perang Salib 2. Tentera-tentera mereka malah mengalami trauma berat kerana ketakutan mereka yang amat sangat kepada para mujahidin. Para mujahidin yang berjuang di jalan Allah berjuang untuk meraih syahid dan menggapai redha Allah sedangkan mereka, para tentera kuffar berjuang untuk meraih kehidupan dan pujian sementara dari pemimpin mereka. Tanpa disedari, mereka telah dijadikan boneka dan hamba oleh para pemimpin mereka yang kejam untuk mendapatkan dunia yang hakikatnya pasti akan berakhir. Seperti syair Khalid al-Walid: “Kami akan menyerang kalian dengan manusia-manusia yang sangat cinta kepada kematian sebagaimana kalian sangat mencintai kehidupan kalian!” Begitu juga yang dikatakan oleh salah seorang pejuang Palestin yang telah Syahid iaitu as Syahid Abdul Aziz Ar Rantisi: “Kita akan mati juga suatu hari nanti, entah disebabkan oleh Apache ataupun sakit jantung (yang pasti kita semua akan mati), dan saya memilih untuk mati dibom oleh apache (Israel)." Begitulah semangat para pejuang Islam. Mereka sama sekali tidak cinta akan dunia. Yang mereka kejar adalah kematian kerana kehidupan yang hakiki adalah setelah kematian datang menjemput, dimana syurga atau nereka yang bakal kita tempati.

Usai kami makan malam, adik-adikku masuk ke kamar untuk belajar, sedangkan aku dan kakak sibuk mempersiapkan barang untuk pulang keesokan harinya. Adikku Luqman kelihatan asyik dengan komputernya. Bonda dan ayah kelihatan sedang berbual di ruang tamu. Aku datang menyapa ayah dan bonda, kerana setelah pulang ke Indonesia nanti, pasti sukar untuk aku berbual dengan mereka. Seperti biasa, obrolan kami masih seputar perjuangan. Bonda menasihatkan aku untuk menumpukan perhatian sepenuhnya terhadap pelajaran, dan berharap agar aku dapat menjadi pendakwah suatu masa kelak setelah selesai belajar. Aku membayangkan tugasku sebagai pendakwah yang amat berat, namun, inilah tugas yang harus aku galas. Bukan cuma aku, malah seluruh umat Islam. Kerana sebagai khalifah kita bertanggungjawab terhadap saudara kita dan diri kita sendiri. Aku tidak boleh pesimis dengan diri sendiri kerana Allah telah berfirman: “Jangalah kamu bersikap lemah, dan janganah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang-orang yang beriman” (Surah Ali Imran: 139).

As Syahid Imam Hasan al Banna juga pernah berpesan: “Perbaikilah diri sendiri, serulah orang lain pada kebaikan”. Jika bukan kita sebagai generasi Islam yang akan meyeru kepada kebaikan maka siapa lagi? Aku menguatkan azamku. Bonda juga menceritakan tentang misi-misinya yang mendatang. Katanya salah seorang antara kami akan ikut bonda dan para sukarelawan yang lain ke Kemboja. Misi pertama ke Kemboja sudah berjalan dengan lancar melalui dana yang disumbangkan oleh para dermawan. Sewaktu salah seorang dari kami akan ke Kemboja, yang tidak terpilih akan ke Aceh untuk melihat yayasan anak yatim yang dikelola oleh bonda disana. Aku amat berharap dapat mengikuti kedua-dua misi tersebut. Namun kami harus memilih dan aku memilih untuk ke Aceh dan kakak ke Kemboja. Insya Allah misinya akan berjalan sewaktu cuti semester mendatang.

Ketika kesepian menyapa, tiba-tiba bonda menyuarakan suara hatinya yang lain. “Tahun depan bonda mau ke Palestin! Insya Allah, bonda mahu membantu saudara-saudara kita di sana. Bonda rindukan saudara kita di Palestin. Kita disini alhamdulillah dapat hidup dengan aman dan tenang tanpa tembakan peluru dan lontaran bom, sedangkan nyawa saudara kita di Palestin seperti telur dihujung tanduk. Bonda harus ke sana! Ada anak-anak bonda yang berminat nak ikut misi ini?” goda bonda sambil tersenyum. Aku terpana seketika. Berbagai bayangan muncul di benakku, tiba-tiba aku mendengar jeritan anak-anak yang kesakitan akibat tembakan dari para tentera zionis laknatullah. Darrr! Darr! Darr!! Aku mendengar lontaran bom. Bommbb!! Aku melihat lemparan batu dari para pemuda Palestin yang gagah berani yang akhirya menjahanamkan kereta kebal milik Israel. Di sekitarku penuh dengan serpihan-serpihan binaan rumah yang hancur. Para wanita dan anak-anak menagis ketakutan dan kelaparan akibat sekatan kepada bantuan yang dihulur oleh masyarakat antarabangsa. Dan aku seolah-olah menyaksikan para mujahidin yang mempersiapkan diri untuk melakukan Intifadah. Aku yakin aksi tersebut bakal menewaskan berpuluh tentera kuffar tersebut.


Lagi pembunuhan kejam Israel semalam [Reuters]

Dan sesaat kemudian.. Bommbb!! Allahu Akbar!! Allahu Akbar!! Allahu Akbar!!" Sepuluh orang tentera Israel mati di tangan sang peminang bidadari tersebut.

"Ya Allah!! Jauhnya aku berkhayal." Benak aku sendirian.

Benarkah apa yang aku dengar dari mulut bonda sebentar tadi? Jika benar maka aku rela menjadi “tentera” buat bonda. Aku bakal menjadi tentera sekaligus “penghadang” buat bonda. Jika benar bonda rindukan Palestin, aku lebih lagi merindukannnya… Palestin, tanah seribu anbiya', tanah para pejuang.

"Oh Al-Aqsa, kami akan kembali memelukmu. Tidak akan kami biarkan tangan-tangan kotor itu memegangmu. Al-Aqsa pasti kembali ke pelukan Umat Muhammad. Ya Allah, semoga generasi inilah yang bakal mengembalikan Izzatul Islam yang telah tercalar. Semoga dari generasi inilah bakal lahir Salahuddin al-Ayyubi kedua yang akan menakluki kembali dua per tiga dunia. Ya Allah, jadikanlah dunia ini tempat buat kami mengejar cita-cita akhirat. Jangan kau biarkan kami mencintai dunia sehingga takut akan kematian. Ya Allah, jadikanlah kami tentera-tenteraMu, yang berjuang untuk mempertahankan AgamaMu. Ya Allah, Syahid di jalanMu adalah cita-cita tertinggi kami maka kabulkanlah doa hambaMu yang hina ini… kerana hanya kepadaMu kami meminta dan memohon…

~solat jemaah~

post nih ter"copy" n pAste dr seorg sahabat sayer iaitu zairaidah.
simple je tapi mmg terkesan dan menarik..
...........................................................................................................................................................................


Dr.Fadhilah Kamsah menulis ……..
Assalammualaikum. ......
Masa saya kecik-kecik dulu,mak selalu sangat suruh saya habiskan belen-belen( sisa-sisa) nasik yang dia makan ...dan pagi-pagi sebelum pergi sekolah,mak akan tuangkan air teh untuk saya minum itu dan macam biasa,mesti ada sikit belen ... tapi taklah everytime secara puratanya seminggu sekali mesti ada mak suruh buat macam itu ....
Dan sampailah saya dah besar panjang nie pun situasi ni still berjalan ....either belen makanan mak atau abah ... tapi kalau belen makanan anak-anak memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah untuk habiskan... kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adik beradik yang lain .... samada kami perasan atau tidak ....so satu hari itu tergerak nak tanya pasal isu ini kat mak ...

Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely dia buat macam itu sebab itu petua yang dia dapat dari arwah mak mentua dia sendiri ...arwah tok perempuan kami lah sebelah abah ....mak kata,supaya hati anak-anak sentiasa melekat kat mak bapak...dan saya sendiri akui kesannya .....makin umur kita meningkat,hati kita senantiasa belas tengok mak bapak kita yang makin tua itu..

Kalau kena marah ke kena tengking ke memang kami adik beradik diam membisu..jer lah namanya nak menjawab balik memang tak dak walaupun kita tahu yang kita betul dan mak pesan,dah ada anak sendiri esok ...jangan sekali-kali makan lebihan makanan anak... samalah ceritanya ..dan mak kata jugak, pagi-pagi jumaat masa dia bancuh air untuk kami semua,dia akan selawat 3 x dan berdoa semoga kami selamat pergi dan selamat balik ...dan guru saya pesan, antara kesan terbesar bagi ibu bapa yang tidak menunaikan solat maghrib ialah,mereka- mereka ini akan Allah cabut rasa hormat anak terhadap mereka ... solat berjemaahlah dengan anak-anak tiap kali waktu maghrib ... kalau ada lebih dari sorang anak,suruh sorang azan dan sorang Qiam ... kemudian berganti-ganti bacakan doa lepas solat... ini yang kami sekeluarga amalkan sampai sekarang ...

Saya personally memang cukup malu kalau tak sempat solat jamaah maghrib dengan mak abah secara praktiknya,inilah yang paling paling paling berkesan sekali ....tak caya try buat ...solat jamaah dengan anak-anak tiap kali maghrib .... dapat semua waktu lagi baik ...sangat besar 'rahsia' dan peranan dapur rupa-rupanya. ..dan jugak kesan solat jamaah walau hanya bagi waktu maghrib.

"Apabila kita kejar dunia,dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita". Just to ambil iktibar untuk mendidik diri & family.
Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu! So,it's good if we can remind each other because in Rasulullah's last sermon,baginda pun did mention that all those who listen to him (on shall pass on his words to others,and those to others again; and may the last ones understand his words better than those who listen to him directly....

Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses. Do impart this knowledge; you'll lose nothing. Wallahu A'lam... Terima Kasih,

~tag from cik lah~

THE SELF
[01] Real name:aitiqah bt muhd fadzil nope jessica alba or angelina jolie
[02] Nickname:ika-kak yong-ikah-atiqah..de gak panggil atikiah..huh gler xbesh
[03] Status: In a relationship gak..tapi xtau ah si DIA accept ke tak hamba-NYA yg hina ini...ya ALLAH aku ingin sekali bersama-Mu
[04] Zodiac Sign: ariez..that y ah my trademark is ariezetiqaz or eikaries..de pasan tak???
[05] Gender: muslimah/gurl
[06] Age: still and always 20++..hahaha.
[07] High School: madrasah idrisiah kuala kangsar berhadapan dgn masjid ubudiah.famous oo masjid tuh...klu xtau,tuh tandanya korg xg solat jumaat...muahaha
[08] College: MMU Melaka Kampus.
[09] Height: 159cm
[10] Weight: arghh sensitip soklan nih...abnormal kot..

[11] Do you like yourself: yes, of course i m proud born as aitiqah anak kpd muhd fadzil and khairiah..alhamdullilah..siapa nk syg diri kita melainkan diri kita yg mulakan dulu.

[12] Piercings: pe mende nih cik lah oii..malaih ah nk bukak kamus.
[13] Right or left: right...ku rasa nih soklan lefthanded ke tak hek..ok ah guer xkidal yer
[14] Are you a freak:nih lagi satu..xleh ke tanya lam bahasa melayu,pe freak2 nih,hahaha
[15] Hair: hitam berkilat2..haha yeke?
[16] Skin: ske perasan diri ini putih..coz kat umah guer la yg paling putih,adik sgt2 lah gelap...wakawakaka
[17] Allergic: ayam,sotong ,ketam,udang..mende2 yg mnyebakan gatal..tapi aku nih alergic tgok..sambar je la..
[18] What are you doing now:jawab soklan2 cik lah nih..aish kang xbuat die bising lak kan...
[19] What will you doing 1 hour later: g klas saiko ah..dh la klas kol 8 ghitu tersasar...
[20] What will you doing 10 years later:hurm?? nk jd CEO gak..sambil jadi ibu & isteri yg mithali..cewahh..insyaALLAH

THE FAMILY
[21] Live with mother/father/parents/family: mak abah adik,kucing dh mati dh..isk..isk...
[22] Siblings(included you): 2 je..xbanyak pon rakyat lam umah tuh,pentingkan kualiti bukan kuantiti---nk ckp aku nih kualiti sgt ah tuh,lalalala
[23] Eldest: saya la cik lah.tapi org selalu ckp adik sy abg..
[24] Youngest: adik saya la..selalu org ckp sy nih adik..hahaha
[25] Love/hate your family:syg la..family come first okeh..

THE LOVE
[26] You found your another half:klu jumpa pon..bukan leh kahwin lagi..so tggu je..xbek couple2 nih..ya ALLAH jauhilah lah kami dari segala kemungkaran
[27] If yes, who is he/she:td de jawab yes ke..tak kan?..jawab berdasarkan soklan yg diberi
[28] Who you want he/she to be: berjaya didunia dan akhirat.ku relakn pemergiannya untuk berjuang demi agama ALLAH.
[29] Time(s) you in relationship:xbape nk paham soklan nih
[30] Ever woo boy/girl: pe woo2 nih..cam wolf je..
[31] Anyone woo you before: cam bunyi hantu pon ade..hahaha
[32] Did anything wrong to your other half: klu ikut kan separuh dh gilak..gara2 xm n asemen..hehehe
[33] What was/were the wrong you had done: banyak dosa kot..dgn ALLAH
[34] Ever argue with your other half: no argument with HIM
[35] You with your other half since: since diri ini diciptakan NYA
[36] Are you straight/Lesbo: pe daaa punya soklan
[37] Reasons you love your other half: because HIS is amazing me always
[38] You and your other half in which stage: ???..secret kot
[39] You woo he/she or he/she woo you: pe lg nih

THE FRIEND
[41] Your first best friend: ofcourse madidians frens..waa windu giler kat korg..dh berkahwin dh hek
[42] Your first enemy: kawan biar beribu..klu musuh de 2 org dh kira ramai..ayat nih dr boss kak afni..muahahhaa
[43] The friends you love the most: kawan yg tahan dgr rengekkn ika..dan tahan melayan kerenah ika yg xbape nk betol..tq hek korg
[44] The enemy you hate the most(1only): org yg memusuhi islam..but kene wat mrk2 mengerti
[45] Your most beautiful girl friend: semua org yg cantik lahiriah dan rohaniah
[46] Your most handsome boy friend: semua org yg kacak lahiriah dan rohaniah..sape nk kawan dgn org selekeh kan..hehehe
[47] The kind of girl you hate the most:menjerit2 memanggil nama kawan yg dok kat sebelah..ketuk kang baru tau
[48] The kind of boy you hate the most: aha perasan macho..dh macho xg solat lak..poyo je
[49] You fall in love with your close friend before: xde la plak...walaupon dulu ramai kawan laki dr pompuan..muahaha..sebab ske main lawan2..perang2..xske men masak2
[50] Your best friend is your ex-lover:kawan je la semua org pe ssh..adesss
[51] If your friend backstabbing you: argh jgn harap ah aku nk pandang korg sebelah mata pon xnk..huh
[52] If your friend betray you:nk wat kat aku..huhu leh ke?
[53] If your friend woo your lover: jumpe lagi woo2 nih..entah ah
[54] If your friends fall in love with you: ade ke?
[55] If you fall in love with your best friend: xpenah lak terjadi..xbesh ah dh kwn tetiba jd husband guer lak..

THE STUDIES
[56] Are you a good student: xrse pon..sentiasa rse kureng dr segi mental dan ilmu
[57] You always done your homeworks/assignments:bru td hantar,rini due date..hahaha..2 project lak tuh
[58] The teacher/tutor you love the most: ske mr gurdave n mr tan...yg lect lelaki aku ske..klu gurl nih ske moody je..xbesh la..tambah2 klu pregnant..mmg ah kene teruk
[59] Always late to school/college: ooo mmg kne tggu cikgu la..xkn la cikgu nk tggu kita..
[60] Your class: ade aku kesah..hahaha
[61] You love your seniors:love very2 much..and always miss them..muaaaahhhh
[62] Senior who you love the most: kak afni,kak nana,kak mariam,kak wani,kak aslah,kak farah n kak aida..diorg2 nih ah yg paksa rela menahan kerenah aku..hahaha
[63] Your classmates good/bad:besh time diploma..aku rindu korg la..huhuhu
[64] Excellent result classmate: hasil dr study group..result semua gempak beb..aku bangga dgn korg
[65] Laziest classmate: nih paling aku xske..klu x effect result aku xpe ah..

THE PEOPLE
[66] Smart people: yg petah berbicara dalam ilmu agama dan dunia..bijak menguruskan masalah..berkempimpinan.. i luv that type
[67] Stupid people: bukan stupid..kurang bijak la..cam aku je..xpe2 ALLAH nilai kita berdasarkan usaha..
[68] Good looking people: nih org tertentu je tau,aku rse cam mne yg dikatakan good looking
[69] Ugly people: semua ciptaan ALLAH itu cantik
[70] Funny people: yezzzaaa aku ske org yg pandai melawak..cam APEK,JOHAN,ZIZAN N NABIL..lu pikir ah sendiri..
[71] Cute people: Baby and me..giler perasan
[72] Bad people: ish..ish..kembali lah dikau kpd kebenaran
[73] Honest people: belajarlah berkata jujur
[74] Acting people: sekeh je org camnih
[75] You are what kind of people: korg la describe..

THE PREFER
[76] Lip or eyes: mata nk tgok2,lip nk berkata..2 2 la..ALLAH dh bg
[77] Hugs or kisses: dgn yg muhrim je
[78] Shorter or taller: kene lagi tggi dr saya..skit pon xkisah..tggi sgt xnk ah..gayat ler
[79] Hesitant or spontaneous: ad hock..hahaha
[80] Nice stomach or nice arms:..pe nih soklan
[81] Listener or talker: listener kot..klu talker kang xbenti ckp lak..coz aku nk ckp mase bile lak
[82] Romantic or rich: beriman..hehee
[83] Good husband or Good Father: hamba ALLAH yg taat..kerna itu akan merangkumi semua..betol tak???

THE FUTURE
[84] Age to get marry: skrg pon boley..tapi???..oppsss
[85] Numbers of kid(s): tgok zaman skrg & akn dtg..cam takut je nk de anak..coz camne hek anak2 saya...biarlah berkualiti,xbanyak pon xpe..
[86] Career: CEO muslim yg berjaya,ibu yg solehah untuk anak2,isteri yg mithali untuk suami,anak yg soleh untuk ibu bapa
[87] Salary: unlimited..gler tamak..hehehe
[88] Retirement age: aha sampai ke liang lahad
[89] Properties value: anak2 yg soleh itu yg pertama..yg kecik2 nih..BMW alpine white,rumah,unlimited credit card..muahahaha..gler material tol..yeke?
[90] Wishes: menuju yg SATU,dan memohon kelayakan untuk diterima ke syurgaNYA..AMINNN

~ warkah untuk warga EP yg disayangi~

assalamualaikum dan salam sejahtera,

kehadapan warga EP sekalian,diharap anda semuanya sehat sejahtera.sy disini ingin memohon kerjasama anda semua untuk menolong saya dalam menyiapkan 2 assigment yg perlu dihantar pada hari rabu nih dan sy juga sdg mengulangkaji pelajaran agar menambah baikkan result saya.pertolongan ini tidaklah seberat mana,hanya diri ini meminta anda sekalian untuk senyap @ tidak terjerit2 sepanjang kita akan menghadapi exam final.diri ini yg hina amat2 memerlukan pertolongan anda.tdk perlulah anda jerit2 bagaikan kwn anda sdg duduk beribu batu sdgkan beliau hanya disebelah anda.jika anda2 sekalian ingin sekali terjerit2 silalah ke hutan kerna disana masih ramai " sahabat perjuangan" anda sdg menanti.tidak perlulah sy menerangkan siapa sahabat anda disana,kerna diri kalian lebih memahami.

maaf sekali lagi jika pesanan ini amat merungsingkan.diri ini juga amat memahami kalian yg sedang dalam tekanan jiwa,dan kalian akan menghilangkan tekanan itu dgn mendengar muzik2 yg sgt membingitkan telinga.oh bahawasanya diri ini dan mungkin sebahagian penduduk ep yg lain berpendapat muzik anda itu sgt menyakitkan bukan sahaja akal fikiran malah jiwa dan raga. oh kawan2 tolonglah fahami diri ini.tdk kisah lah anda ingin mendgrnya sekuat yg mungkin atau sampai terpecah speaker,tapi biarlah telinga anda shj yg mendgr- maksudnya disini pakai lah headset yg pelbagai jenis yg dijual dipasaran.sy juga tdk teragak2 untuk memberi sedikit cdgn,hilangkanlah runsing anda dgn alunan zikirullah@nasyid@ lagu sentimental yg lain.supaya diri lebih tenang menghadapi peperiksaan kelak.

saya juga mengerti jika warga mmu or ep sgt2 lah pandai lagi bijak sana.tapi tolonglah wahai kwn2 jangan lah anda mem"press"kan kenderaan anda bagaikan anda shj yg menyewa ep ini,dan menganggap kawasan ini dibeli oleh ibu bapa kalian.silalah hormati kepentingan orang lain.dan hormati lah diri ini yg kurang bijak untuk mengulangkaji pelajaran.wahai kawan2 ini bukanlah bebelan untuk anda,saya harap anda tdk memusuhi sy.
\
sebagai seorg wanita melayu terkahir,ketika disiang hari sgtlah sopan dan ayu,tapi dimalamnya mengilai2 bagaikan pontianak,oh sungguh menakutkan.berhentilah dr mengilai..kerna dirimu begitu berharga.dan ilaianmu begitu menakutkan dan memberi gangguan untuk sy berjaga malam.tidak lupa juga kepada yg mempunyai minat dlm sorakkan bola..bolehkah anda melihat shj,tdk perlulah terjerit2.bagi 2 sahabat yg sering berjumpa tdk perlulah bersembang bagai anda berjumpa dgn 10 org..suaramu sampai ketingkat 5 boleh didengari.setiap inci bicara mu boleh ku catat,kerna ianya sgt jelas dan nyata.

bagi yg berminat untuk bernyanyi,alangkah baik nya jika diperlahankan suara mu itu,tdk perlulah sampai kerumah sebelah boleh mendgrnya,alhamdullilah jika dirimu memiliki suara yg sedap dan merdu dan boleh diterima akal serta memberi ketenangan.tetapi alangkah ngerinya jika suaramu sgt2 lah..oh tdk sampai hati untuk ku katakan,sehingga nya sampai ku luahkan dgn " u giving me nightmare".

rase nya sgt panjang diri ini menulis warkah ini.diri ini yg hina lagi dhoif memohon maaf jika warkah ini menyakitkan,ini adalah kata2 yg paling lembut untuk ku nyatakan.semoga kita semua mendapat result yg cemerlang.
jika dipenghujung exam anda hendak menjeritkah,mengilaikah,terjun bangunankah,membuat deruman yg paling kuat kah,nk buat drift kah,terpulanglah,tapi biarlah ianya bermula pd 12/1/2009,kerna pd hari itu diri ini telah habis berjuang dgn kertas bg sem 2.

sekian terima kasih,
dr warga ep yg sgt tdklah hebat seperti kalian

~sengsara membawa nikmat ~

Sengsara Membawa Nikmat
www.iluvislam.com
faza4peace
Editor: deynarashid

Tidak adil

Manusia selalu tidak adil. Dia lebih selalu takut dengan keadaan yang serba pahit, sedih & kecewa. Tetapi dia tidak pernah sedih dengan kesenangan, populariti & kejayaan yang diraihnya. Apalagi jika manusia yang tidak pernah bahagia ketika mendapat kesedihan.

Allah Azza wa Jalla berfirman:

كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ وَنَبْلُوكُمْ بِالشَّرِّ وَالْخَيْرِ فِتْنَةً وَإِلَيْنَا تُرْجَعُونَ

Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cobaan (yang sebenar-benarnya). Dan hanya kepada Kami lah kamu dikembalikan.(Al-Anbiya:35)


Manusia yang cerdik & bijak adalah manusia yang mampu menafsirkan keadaan sulit & pahit, menjadi suatu proses kematangan menuju kebahagiaan. Tidak ada manusia yang berjaya tanpa halangan. Sebaliknya, manusia kerdil & jumud adalah manusia yang gelisah dengan adanya halangan, kepahitan & kegagalan. Allah Azza wa Jalla berfirman lagi:
وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الأمْوَالِ وَالأنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ

Dan sungguh akan Kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar(Al-Baqarah:155)

Dua jenis manusia


Ingatlah saudaraku semua, ada 2 kelompok manusia dalam hal mereka menghadapi kegagalan:

1. Manusia yang selalu tersenyum dalam keadaan apa pun, termasuk ketika dihinggapi kegagalan. Kerana menangis, meratap, apalagi melempiaskan dengan cara merosak tidak akan menciptakan keberhasilan, kecuali hanya akan melipat gandakan kesedihan yang sudah terjadi.

Allah Azza wa Jalla berfirman:

إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلائِكَةُ أَلا تَخَافُوا وَلا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ

Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan: "Tuhan kami ialah Allah" kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat akan turun kepada mereka (dengan mengatakan): "Janganlah kamu merasa takut dan janganlah kamu merasa sedih; dan bergembiralah kamu dengan (memperoleh) surga yang telah dijanjikan Allah kepadamu".(Al-Fushilat:30)

2. Manusia yang dalam menghadapi kegagalan akan sangat reaktif, emosional, seakan-akan dunia sudah kiamat saat itu juga. Dia merasa jika kegagalan tidak segera dipamerkan dengan kekesalan, amukan atau makian, maka selamanya dia akan merasa menyesal seperti tiada harapan lagi di esok hari.

Allah Azza wa Jalla berfirman:


وَإِذَا رَأَيْتَهُمْ تُعْجِبُكَ أَجْسَامُهُمْ وَإِنْ يَقُولُوا تَسْمَعْ لِقَوْلِهِمْ كَأَنَّهُمْ خُشُبٌ مُسَنَّدَةٌ يَحْسَبُونَ كُلَّ صَيْحَةٍ عَلَيْهِمْ هُمُ الْعَدُوُّ فَاحْذَرْهُمْ قَاتَلَهُمُ اللَّهُ أَنَّى يُؤْفَكُونَ

Dan apabila kamu melihat mereka, tubuh-tubuh mereka menjadikan kamu kagum. Dan jika mereka berkata kamu mendengarkan perkataan mereka. Mereka adalah seakan-akan kayu yang tersandar. Mereka mengira bahwa tiap-tiap teriakan yang keras ditujukan kepada mereka. Mereka itulah musuh (yang sebenarnya), maka waspadalah terhadap mereka; semoga Allah membinasakan mereka. Bagaimanakah mereka sampai dipalingkan (dari kebenaran)?(Al-Munafiqun:4)

Kemampuan


Berbahagialah ketika selama hidupnya manusia selalu dihadapkan dengan halangan. Kerana, janji Tuhan, Dia tidak akan memberikan kesulitan di luar batas kemampuan manusia itu sendiri. Kesulitan hidup, pahitnya hidup sepatutnya menjadi sarana menuju martabat yang lebih tinggi. Hanya dengan "mendaki" lebih tinggi dan lebih tinggi lagilah, manusia akan mampu memahami hakikat kehidupan yang luas ini.smiley-laughing

Allah Azza wa Jalla berfirman lagi:

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdo`a): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang yang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri maaflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir". (QS; Al-Baqarah:286)


Dua Jalan

Nah, sekarang sudah terbentang 2 jalan di hadapan kita. Jalan manakah yang menuju kembali kepada-Nya dan jalan manakah yang akan membawa kita jauh dari-Nya? Ia adalah pilihan kita.

Allah Azza wa Jalla berfirman:

فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا
maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya

قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَكَّاهَا
sesungguhnya beruntunglah orang yang menyucikan jiwa itu,

وَقَدْ خَابَ مَنْ دَسَّاهَا
dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya.(QS ;Asy-Syams:8-10)

Optimislah!!

waAllahua'lam..


-diubah suai dari mukaddimah buku Optimislah by Amru Khalid

~matahariku~

Matahariku

Tertutup sudah pintu,
pintu hati ku,
yang pernah dibuka waktu,
hanya untuk mu.
Kini kau pergi,
dari hidup ku,
ku harus relakan mu,
walau aku tak mau.

[#:]
Berjuta warna pelangi,
didalam hati.
Sejenak luluh bergeming,
menjauh pergi.
Tak ada lagi,
cahaya suci,
semua nada beranjak,
aku terdiam sepi.

[Reff:]
Dengarlah matahari ku,
suara tangisan ku,
ku bersedih,
kar’na panah cinta menusuk jantung ku.
Ucapkan matahari ku,
puisi tentang hidup ku,
tentang ku,
yang tak mampu,
menaklukkan waktu.

Oh [#]

[Interlude]

Dengarlah matahari ku,
suara tangisan ku,
ku bersedih,
kar’na panah cinta menusuk jantung ku.

[Reff]

Ditulis dalam Agnes Monica.

lirik.com

`guernyee laptop~

New Unofficial Sony Concept Laptop Notebook Design Unveiled

Check out these great Sony Vaio concept designs that have been popping up on the net, they are certainly a step a head of the iMac concept designs we featured in January’s posts.Although not official, these new Sony Vaio concept designs are really worth a mention. They feature a holographic glass screen that can go transparent and a keyboard that turns opaque when turned off.Some of technology featured here is a way from being mastered to really perform well but the designs are certainly an interesting peek of things to come. Perhaps Sony will think about taking these ideas on board for their future range of Vaio laptops.

source: Sony Vaio

~salam perjuangan~

BARISAN KEPIMPINAN INSTITUSI USRAH 08/09website InstitusiUsrah:

~ya ALLAH,tika ini daku bersedih~

Ya Allah!

{Semua yang ada di langit dan di bumi selalu meminta pada-Nya. Setiap waktu
Dia dalam kesibukan.} (QS. Ar-Rahman: 29)

Ketika laut bergemuruh, ombak menggunung, dan angin bertiup
kencang menerjang, semua penumpang kapal akan panik dan menyeru: "Ya Allah!"
Ketika seseorang tersesat di tengah gurun pasir, kendaraan menyimpang
jauh dari jalurnya, dan para kafilah bingung menentukan arah perjalanannya,
mereka akan menyeru: "Ya Allah!"
Ketika musibah menimpa, bencana melanda, dan tragedi terjadi,
mereka yang tertimpa akan selalu berseru: "Ya Allah!"
Ketika pintu-pintu permintaan telah tertutup, dan tabir-tabir
permohonan digeraikan, orang-orang mendesah: "Ya Allah!"
Ketika semua cara tak mampu menyelesaikan, setiap jalan terasa
menyempit, harapan terputus, dan semua jalan pintas membuntu, mereka
pun menyeru: "Ya Allah!"
Ketika bumi terasa menyempit dikarenakan himpitan persoalan hidup,
dan jiwa serasa tertekan oleh beban berat kehidupan yang harus Anda pikul,
menyerulah:"Ya Allah!"
Kuingat Engkau saat alam begitu gelap
gulita, dan wajah zaman berlumuran debu hitam
Kusebut nama-Mu dengan lantang di saat fajar menjelang,
dan fajar pun merekah seraya menebar senyuman indah
Setiap ucapan baik, doa yang tulus, rintihan yang jujur, air mata yang
menetes penuh keikhlasan, dan semua keluhan yang menggundahgulanakan
hati adalah hanya pantas ditujukan ke hadirat-Nya.
Setiap dini hari menjelang, tengadahkan kedua telapak tangan,
julurkan lengan penuh harap, dan arahkan terus tatapan matamu ke arah-
Nya untuk memohon pertolongan! Ketika lidah bergerak, tak lain hanya
untuk menyebut, mengingat dan berdzikir dengan nama-Nya. Dengan begitu,
hati akan tenang, jiwa akan damai, syaraf tak lagi menegang, dan iman
kembali berkobar-kobar. Demikianlah, dengan selalu menyebut nama-Nya,
keyakinan akan semakin kokoh. Karena,
{Allah Maha Lembut terhadap hamba-hamba-Nya.} (QS. Asy-Syura: 19)

Allah: nama yang paling bagus, susunan huruf yang paling indah,
ungkapan yang paling tulus, dan kata yang sangat berharga.
{Apakah kamu tahu ada seseorang yang sama dengan Dia (yang patut
disembah)?} (QS. Maryam: 65)

Allah: milik-Nya semua kekayaan, keabadian, kekuatan, pertolongan,
kemuliaan, kemampuan, dan hikmah.
{Milik siapakah kerajaan pada hari ini? Milik Allah Yang Maha Esa lagi Maha
Mengalahkan.} (QS. Ghafir: 16)

Allah: dari-Nya semua kasih sayang, perhatian, pertolongan, bantuan,
cinta dan kebaikan.
{Dan, apa saja nikmat yang ada pada kamu, maka dari Allah-lab. (datangnya).}
(QS. An-Nahl: 53)
Allah: pemilik segala keagungan, kemuliaan, kekuatan dan
keperkasaan.
Betapapun kulukiskan keagungan-Mu dengan deretan huruf,
Kekudusan-Mu tetap meliputi semua arwah
Engkau tetap Yang Maha Agung, sedang semua makna,
akan lebur, mencair, di tengah keagungan-Mu, wahai Rabku
Ya Allah, gantikanlah kepedihan ini dengan kesenangan, jadikan
kesedihan itu awal kebahagian, dan sirnakan rasa takut ini menjadi rasa
tentram. Ya Allah, dinginkan panasnya kalbu dengan salju keyakinan, dan
padamkan bara jiwa dengan air keimanan.
Wahai Rabb, anugerahkan pada mata yang tak dapat terpejam ini rasa
kantuk dari-Mu yang menentramkan. Tuangkan dalam jiwa yang bergolak
ini kedamaian. Dan, ganjarlah dengan kemenangan yang nyata. Wahai Rabb,
tunjukkanlah pandangan yang kebingungan ini kepada cahaya-Mu.
Bimbinglah sesatnya perjalanan ini ke arah jalan-Mu yang lurus. Dan
tuntunlah orang-orang yang menyimpang dari jalan-Mu merapat ke hidayah-
Mu.
Ya Allah, sirnakan keraguan terhadap fajar yang pasti datang dan
memancar terang, dan hancurkan perasaan yang jahat dengan secercah
sinar kebenaran. Hempaskan semua tipu daya setan dengan bantuan bala
tentara-Mu.
Ya Allah, sirnakan dari kami rasa sedih dan duka, dan usirlah
kegundahan dari jiwa kami semua.

Kami berlindung kepada-Mu dari setiap rasa takut yang mendera.
Hanya kepada-Mu kami bersandar dan bertawakal. Hanya kepada-Mu kami
memohon, dan hanya dari-Mu lah semua pertolongan. Cukuplah Engkau
sebagai Pelindung kami, karena Engkaulah sebaik-baik Pelindung dan
Penolong

~yg HALAL disukarkan,yg HARAM dimudahkan~

Apabila Zina Lebih Mudah Daripada Kahwin www.iLuvislam.com
Dr. Asri Zainal Abidin*
editor : kasihsayang


Minggu depan adalah minggu terakhir saya sebagai Mufti Negeri Perlis. Tulisan hari ini adalah yang kedua sebelum yang terakhir pada minggu hadapan. Banyak perkara yang ingin saya kongsikan sepanjang tempoh dua tahun menjadi mufti.
Namun, nampaknya saya terpaksa tangguhkan terlebih dahulu hasrat itu kerana buat penghabisan kali di atas jawatan ini saya ingin menyentuh kerenah perkahwinan dalam negara ini. Hal ini penting terutama menjelang musim cuti sekolah kerana ramai yang akan berkahwin.
Antara peruntuh nilai-nilai baik dalam kehidupan manusia hari ini adalah apabila dimudahkan yang haram dan disukarkan yang halal. Sedangkan Islam menyuruh kita membentuk suasana atau iklim kehidupan yang menyukarkan yang haram dan memudah yang halal. Itulah tanggungjawab pemerintah dan umat iaitu menegak yang makruf dan mencegah yang munkar.
Menegak yang makruf itu adalah dengan cara menyuruh, memudah dan membantu ke arah tersebut. Sementara mencegah yang munkar adalah dengan cara menghalang, melarang dan menyukarkan jalan untuk sampai kepadanya. Namun, jika masyarakat hari ini menyusahkan yang halal dan menyenangkan yang haram, tanda kita begitu menjauhi ruh syariat islam yang hakiki yang diturunkan oleh Allah s.w.t.
Antara perkara yang selalu disusahkan adalah urusan perkahwinan. Kesusahan membina rumahtangga itu kadang-kala bermula dari keluarga sehingga ‘ketidak fahaman’ tok kadi dan seterusnya pengurusan pejabat agama dan mahkamah syariah. Kerenah-keranah yang berbagai telah memangsakan hasrat pasangan untuk mendapat ‘nikmat seks’ secara halal. Lebih menyedihkan apabila kerenah-keranah itu wujud disebabkan kepentingan-kepentingan luar yang bukan kepentingan pasangan secara langsung.
Kenduri Kahwin
Umpamanya, urusan kenduri kahwin atau walimah telah dijadikan jambatan kesombongan ibubapa atau keluarga sehingga ditangguh perkahwinan bagi memboleh kenduri besar-besaran dibuat demi menjaga taraf ‘jenama keluarga’. Sehingga ada pasangan yang terpaksa menunggu bertahun kerananya.
Apatah jika keluarga membebankan semua belanja kepada bakal pengantin. Maka bakal pengantin terpaksa mengikat ‘nafsu seks’ hanya kerana hendak menjaga nafsu menunjuk-nunjuk keluarga. Walaupun kenduri kahwin itu disuruh, namun memadailah dengan kadar yang termampu. Tidak semestinya ‘ditumbangkan’ seekor lembu, atau dipanggil orang sekampung atau sebandar, atau dijemput semua rakan taulan.
Seseorang mengadakannya dengan kadar kemampuannya, seperti sabda Nabi s.a.w:
“Buatlah walimah walaupun sekadar seekor kambing” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Dalam ertikata lain, jika hanya mampu kenduri laksa, atau bihun atau mee pun tidak mengapa, asalkan diadakan walimah. Apa yang penting perkahwinan yang halal telah dilunaskan. Janganlah macam orang dulu apabila anaknya sebut ingin berkahwin, bapanya akan bertanya; “kau dah ada lembu ke nak buat kenduri?”. Maka bertangguhlah hasrat si anak. Padahal bukan anaknya ingin berkahwin dengan lembu, dia ingin berkahwin dengan kekasihnya.
Sepatutnya si bapa bertanya: “kau dah ada pasangan ke?”. Itulah soalan yang betul. Lembu tidak termasuk dalam rukun nikah. Apa yang lebih buruk apabila ada pihak yang menjadikan medan walimah sebagai pentas menunjuk-nunjuk kekayaan harta lalu hanya dijemput orang yang ‘berjenama’ dan ditinggalkan saudara-mara, kawan-rakan, jiran-tetangga yang tidak setaraf.
Nabi s.a.w. bersabda:
“Seburuk makanan adalah makanan walimah yang dijemput orang kaya dan ditinggalkan orang miskin..” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Maka, menderitakan bakal suami-isteri disebabkan keangkuhan keluarga.
Kursus Kahwin
Saya bukan anti kursus kahwin. Amat baik kursus tersebut jika diuruskan dengan mantap dan betul. Dalam kursus tersebut boleh disampaikan maklumat hukum-hakam nikah yang disyariatkan Allah sehingga generasi muda dapat melihat betapa cantik dan indahnya Islam. Syariat Islam yang mudah dan penuh hikmat dapat diserap dalam pemikiran bakal pasangan, kursusnya mereka yang masih muda. Agar mereka dapat menyelami kehebatan ajaran Islam ini. Maka kursus itu menjadi saluran dakwah penuh professional, mantap, berkesan dalam jiwa dan penghayatan.
Malangnya, kursus kahwin hari ini seakan projek lumayan untuk mengaut yuran peserta. Bukan sedikit saya terima laporan seluruh negara penceramah kursus kahwin yang berunsur lucah, lawak bodoh serta menggambarkan Islam begitu menakut dan susah untuk difahami dan dihayati. Hukum-hakam diterangkan secara berbelit-belit dan menyerabutkan peserta. Maka, kita lihat walaupun yuran kursus nampaknya makin tinggi dan peserta semuanya diwajibkan berkursus, masalah keretakan rumah tangga bagi generasi baru makin meningkat.
Ijab Kabul
Saya juga amat tidak selesa melihat tok kadi yang selalu mendera pengantin agar mengulang-ulang lafaz terima (ijab) ketika akad nikah kononnya belum sah. Akad itu digambarkan begitu sulit dan susah sehingga seseorang menjadi terketar-ketar untuk menyebutnya. Diatur ayat lafaz akad itu dengan begitu skima sehingga pengantin kesejukan untuk menghafalnya.
Padahal akad nikah hanyalah bagi menggambar persetujuan kedua belah pihak menjadi suami isteri yang sah. Apa-apa sahaja lafaz yang membawa maksud kepada tujuan tersebut maka ia sah. Jika bapa bakal isteri menyebut “saya nikahkan saudara dengan anak saya Fatimah”, lalu bakal suami menjawab: “saya terima, atau saya bersetuju” atau mungkin ditambah “saya terima nikahnya” atau “saya bersetuju bernikah dengannya” seperti yang diminta oleh sesetengah sarjana dalam Mazhab al-Syafi’i, maka sahlah ijab dan qabul tersebut. Tidak disyaratkan mesti satu nafas atau dua nafas atau berjabat tangan atau menyusun ayat dalam bahasa sanskrit lama atau ayat tok kadi yang digunakan sebelum merdeka.
Sehinggakan sarjana fekah semasa Dr Abd al-Karim Zaidan dalam karya al-Mufassal fi Ahkam al-Marah wa al-Bait al-Muslim menyebut:
“Jika seseorang lelaki berkata kepada lelaki yang lain: “Nikahkan saya dengan anak perempuan awak”, lalu si bapa itu menjawab: “Aku nikahkan engkau”. Atau si bapa berkata kepada bakal suami: “bernikahlah dengan anak perempuanku”. Lalu bakal suami menjawab: “aku nikahinya”. Kedua contoh di atas adalah sah nikah berdasarkan apa yang disebutkan dalam Sahih al-Bukhari dan Sahih Muslim: Sesungguhnya seorang arab badawi telah meminang wanita yang telah mempelawa dirinya untuk Nabi s.a.w (ingin berkahwin dengan Nabi s.a.w), arab badawi itu berkata:”Nikahilah dia denganku”. Jawab Nabi s.a.w.: “Aku nikahkan engkau dengannya bermaharkan al-Quran yang ada bersamamu”. (al-Mufassal, 6/87, Beirut: Muassasah al-Risalah).
Bahkan dalam Sahih al-Bukhari ada bab yang al-Imam al-Bukhari letakkan ia berbunyi: Bab Iza Qala al-Khatib li al-Wali Zawwijni Fulanah, faqala qad Zauwajtuka bi Kaza wa Kaza, Jaza al-Nikah Wa In Lam Yaqul li al-Zauj Aradita au Qabilta, maksudnya: Bab Apabila Lelaki Yang Meminang Berkata Kepada Wali Perempuan: “Kahwinilah aku dengan wanita berkenaan”, lalu dia menjawab: “Aku nikahkan engkau dengannya bermaharkan sekian dan sekian, maka sah nikahnya walaupun tidak ditanya si suami apakah engkau setuju, atau terima”.
Inilah kesimpulan yang dibuat oleh al-Imam al-Bukhari berdasarkan hadis-hadis dalam bab nikah yang diteliti olehnya. Apa yang penting proses ijab dan qabul amatlah mudah. Ia adalah lafaz yang difahami oleh kedua belah pihak serta dua saksi yang menjelaskan kehendak dan persetujuan untuk berkahwin atau menjadi suami dan isteri. Apabila proses itu berlaku maka ia sah.
Tidak pernah ada dalil yang menyatakan mestilah satu nafas, atau tidak terputus nafas seperti diada-adakan oleh sesetengah pihak. Paling tinggi yang boleh kita kata adalah tidak boleh ada ruang yang menyebabkan salah satu pihak mengelirukan atau dikelirukan dalam menyatakan persetujuan nikah. Justeru itu Syeikhul Islam Ibn Taimiyyah r.h (meninggal 728H) menyebut:
“Nikah itu terlaksana (sah) dengan apa sahaja yang dihitung oleh orang ramai sebagai nikah; dalam apa bahasa, atau lafaz atau perbuatan”. (petikan Sayyid Sabiq, Fiqh al-Sunnah, 2/355).
Apa yang ingin saya jelaskan betapa proses ijab qabul itu begitu mudah dan senang. Memadai jika bakal suami menjawab: “aku terima nikahnya”. Tidak timbul terpaksa berulang kali seperti yang dibuat oleh sesetengah pihak membuli pengantin. Jika jawapan yang diperlukan begitu ringkas dan jelas, dan pengantin pun telah melakukannya, mengapa pula ada tok kadi yang sengaja bertanya hadirin: perlu ulang ke? Lalu mereka pun dengan sukanya menyebut beramai-ramai ‘sekali lagi!, sekali lagi! Ini adalah permainan buli yang cuba dicampur aduk dengan hukum syarak.
Rumahtangga sepatutnya Syurga Dunia!

Dapatkan gambar di atas. Klik sini

Setelah berkahwin, rumahtangga yang dibina seperti yang diajar oleh Islam hendaklah menjadi syurga, bukan neraka. Jika perkahwinan tidak dapat membawa kebahgiaan, insan tidak disuruh memperjudikan hidup keseluruhan kerana isteri atau suaminya. Walaupun talak itu bukan perbuatan yang baik, namun ia dibenarkan jika terpaksa.
Insan mempunyai matlamat hidup, bukan sekadar untuk bertungkus lumus kerana masalah seorang lelaki atau wanita. Maka Islam mengajar cara-cara yang berbagai demi menyelamatkan rumah tangga dari talak. Jika gagal, Islam juga mengajar talak untuk mengelakkan kezaliman berlaku antara salah satu pihak; suami atau isteri. Firman Allah: (maksudnya)
“Dan apabila kamu menceraikan isteri-isteri (kamu) kemudian mereka (hampir) habis tempoh idahnya maka bolehlah kamu pegang mereka (rujuk) dengan cara yang baik atau lepaskan mereka dengan cara yang baik. dan janganlah kamu pegang mereka (rujuk semula) dengan tujuan memberi mudarat, kerana kamu hendak melakukan kezaliman (terhadap mereka); dan sesiapa yang melakukan demikian maka sesungguhnya dia menzalimi dirinya sendiri. dan janganlah kamu menjadikan ayat-ayat hukum Allah itu sebagai ejek-ejekan (dan permainan). dan kenanglah nikmat Allah yang diberikan kepada kamu, (dan kenanglah) apa yang diturunkan kepada kamu Iaitu Kitab (Al-Quran) dan hikmat, untuk memberi pengajaran kepada kamu dengannya. dan bertaqwalah kepada Allah serta ketahuilah: sesungguhnya Allah Maha mengetahui akan tiap-tiap sesuatu” (Surah al-Baqarah, ayat 231).
Jika penerusan perkahwinan hanya memberi mudarat kepada pasangan, maka talak itu disuruh oleh al-Quran. Malanglah kaum wanita yang sepatutnya telah dikeluarkan oleh al-Quran dari kezaliman atau kemudaratan si suami, tiba-tiba terjatuh dalam kezaliman batin akibat proses birokrasi mahkamah yang bernama syariah.
Maka, wanita hari ini ada yang terseksa batinnya kerana menunggu proses mahkamah yang kadang-kala memakan masa bertahun-tahun. Bagaimana mungkin isteri yang sudah tujuh lapan tahun suaminya tidak mengambil tahu soal nafkah zahir dan batin tetap disahkan oleh mahkamah bahawa dia masih suami sekalipun isteri berulang meminta dipisahkan. Kata Dr Karim ‘Abd al-Karim Zaidan menyebut:
“Jika suami gagal menunaikan nafkah untuk isteri, kadi memisah antara mereka jika isteri memilih untuk berpisah…Hal ini diriwayatkan dari sejumlah para sahabat dan tabi’in” (al-Mufassal, 7/217).
Beliau juga memetik apa yang disebut oleh al-Dardir dalam al-Syarh al-Kabir: “Bagi isteri boleh menuntut dipisahkan dari suami disebabkan mudarat yang dilakukannya; iaitu apa yang tidak diizinkan oleh syarak untuk dia buat seperti meninggalkan isteri atau memukulnya tanpa sebab dibenarkan syarak. Atau memaki dia atau bapanya seperti menyebut: Wahai anak anjing, atau wahai anak kafir! Atau wahai anak orang yang dilaknat”.
Dr Zaidan seterusnya memetik apa yang disebut oleh al-Imam Ibn Taimiyyah:
“Maka dianggap memberi mudarat kepada isteri yang boleh dipisah (dipasakh) apabila suami meninggalkan persetubuhan dalam apa keadaan sekalipun. Samada suami sengaja atau tidak sengaja”. (ibid 8/439).
Semua perbahasan yang begitu banyak boleh didapati dalam khazanah Islam itu menggambarkan rumahtangga untuk kebahagiaan hidup insan bukan untuk kedukaan mereka. Jika rumahtangga itu mengundang kedukaan, insan diberi peluang keluar oleh syarak untuk keluar dari daerah itu dengan segera. Malanglah, jika pintu keluar itu dihalang oleh kerenah biorokrasi mahkamah. Hakim barang kali ringan lidahnya menyebut: “kita tangguhkan perbicaraan kerana suami tidak hadir” sedangkan kesan jiwa begitu besar dan berat ditanggung oleh isteri.
Sebenarnya dalam Islam, jalan kepada halal dan kebahagian dibuka dengan begitu luas dan mudah. Dukacita, jika atas nama agama kita menyusahkan jalan yang halal dan dalam masa yang sama ada pula pihak-pihak lain yang memudahkan jalan yang haram. Perlaksanaan agama hendaklah bukan sahaja mendakwa adil, tetapi hendaklah juga kelihatan adil.
* Dr. Asri Zainal Abidin merupakan mufti negeri Perlis. Artikel ini dipetik dari blog beliau, http://drmaza.com.

~layakkah aku menjadi sahabat-MU~

Menjadi Sahabat Allah swt
www.iluvislam.com
sting7071*
Editor: lailatulemaPara Pencari MU,Ungu

Setiap orang seharusnya berusaha menjadi ‘sahabat’( hamba yang dekat denganNya) Allah, kerana Tuhan tidak pernah menolak para hamba dari mendekatiNya. Alasan utama mendatangi majlis Ilmu dan Zikir, mendalami ilmu-ilmu agama adalah untuk menyiapkan diri meraih kedekatan itu.

Namun perlu diingati,tidak seorang pun dapat menjadi ‘sahabat’ Tuhan tanpa menjadi sahabat bagi semua hamba-hambaNya. Hamba-hambaNYA yang dimaksudkan adalah para nabi dan rasul, khususnya Nabi Muhammad saw, para sahabatnya, dan pewaris para nabi iaitu golongan ulama’. Adalah mudah mengaku sebagai sahabat Tuhan, tetapi tidak mudah menjaga keselarasan dengan sesama manusia. Pencapaian kedekatan dengan ‘jiwa-jiwa’ para kekasih Allah adalah bukti kehambaan seseorang kepada Tuhan.

Mungkin saat ini, selama kamu berada di medan menuntut Ilmu dan majlis Zikir, mudah untuk merasakan kedekatan kamu dengan Allah kerana didampingi teman sesama pencari kebenaran. Namun ketika kembali ke tempat asal akan merasa kesusahan kerana berada bersama mereka yang terkadang tidak mengerti. Maka ingatlah! Bila seseorang hamba telah menjadi 'sahabat' Tuhan, semua orang akan menjadi sahabatnya. Berhasilnya pencapaian kedekatan ini adalah sebuah tanda pengakuan yang berasal dari Hadrat Ilahi.Bukanlah dimaksudkan secara zahir menjadi menarik atau tertarik pada mereka tetapi tarikan melalui hati yg murni.

Guruku pernah bercerita padaku tentang kisah sepohon bunga di India yang tumbuh hanya di tempat-tempat yang tidak terjangkau dan anehnya selalu dikelilingi oleh ular-ular. Bunga-bunga itu menghasilkan bau wangi yang amat kuat dan siapa yang mengenakan wangian dari bunga tersebut akan dicintai oleh semua orang. Lalu aku katakan: "Guruku, izinkanlah saya pergi mencari bunga itu". Namun jawapan beliau: "Nazim Effendi, tak perlu engkau ke sana. Sepanjang kamu bermuraqabah (waspada) akan Tuhan-mu setelah tengah malam (walaupun hanya sebentar) maka Allah akan menganugerahimu dengan sebuah daya tarikan yang banyaknya 70 kali lebih kuat dari wangi bunga itu. Bahkan jika kamu hanya bangun di akhir-akhir waktu malam ketika yang lain masih tertidur, bahkan tidak melakukan solat, maka keajaiban akan muncul dan kamu akan penuh daya tarik seperti mana wangi bunga itu".

Siapapun yang bangun pada waktu-waktu itu akan meraih perhatian Tuhannya kerana di waktu-waktu itu, Tuhan mencari permohonan ampun hamba-hambaNya untuk diampunkan dosa mereka, meredhai mereka, melimpahkan rahmatNya, bahkan memperkenankan doa mereka . Untuk itu sahutlah sarananku untuk bangun beberapa saat di sepertiga malam, Walaupun hanya 5 minit saja. Anda harus mujahadah (bersungguh), dengan keadaan suci / wudhu, lalu katakan pada Tuhanmu: Ya Tuhanku, datanglah padaku karena aku tidak mampu mendatangi-Mu. Do’a semacam itu cukup untuk memberi kamu perlindungan penuh sepanjang hari itu dan menjadikan kamu sebagai seorang ‘sahabat’ yang ditemani Tuhan.

Manusia melangkaui hari-harinya yang datang dan pergi, dan di malam hari mereka kembali pada kekasih hatinya. Itulah kehendak Tuhan, meminta kamu untuk bersamaNya saja, bahkan hanya untuk 5 minit daripada sekalian waktu kita yang digunakan untuk tidur atau bersenang-senangan. Siapa yang kembali pada Tuhannya di malam hari akan merasakan Allah itu dekat dan mampu untuk pasrah padaNya walaupun di saat-saat waktu yang terberat sekalipun.

Wallahu Waliyyuttaufiq*Intipati dari tazkirah Sheikh Nazim Al Haqqani, Ulama sufi Kepulauan Cyprus.

~xbape nak sehat~

alhamdullilah bersyukur kehadrat ALLAH..walaupon xsihat kita mesti bersyukur,sebab mak selalu ckp klu kita xsihat maknanya ALLAH sayang kita,dan Dia nk kita alert bahawasanya Dia selalu berada disamping kita.Dulu waktu kecik2 klu xdemam2 ker batuk ker,selesema ker mesti tertanya2 ,"ALLAH xsyg kat kak yong ker mak?"...hehe mmg kelakar soklan tuh kan..maklum la budak2..
Dapat demam nih 2 hari sebelum g Sunway Lagoon,besh2 dalam kondisi yg xbape nk besh nih still leh berserunukkan..ala apa la sgt sakit skit2 nih klu dibandingkan dgn org yg berpenyakit teruk,bersyukur lah selagi kita boleh berdiri,rukuk dan sujud kpd ALLAH,kdg2 penyakit nih kene lawan,klu dilayan semua xjadi keje.betol tak?..anyway thank you so much to my dearest sister WAN NUR AFNI kerna belanjak kamik2 nih ....ktorg bertolak dari melaka kol 8.30 pg sabtu naik bas 2 tingkat wooo fisrt time hahaha...sory lah klu ika sakit nih spoil mood korg..<>>> muahhaha..tapi sabtu tuh ktorg tak terus g sunway memandagkan sampai sane dh lewat ptg almaklum la "pemandu berhemat tinggi".so we all decide g sunway piramid..pergh besh gak g sne sebab tempat tuh de mcm2 n besar,tapi kurang besh coz bukan sale time..huhu..tapi rse lagi besh klu g jj..aish jj nih mmg xdpt dipisahkan bagai isi dan kuku muahahaha....pastu mkn2 dh rse nk tercabut kaki nih baru 2 tingkat..nk g tingkat 3 dh xlarat dah..semua ajak balik..that nig ktorg booking hotel kak farah hehehe besh gak dok umah kak farah..
keesokan harinya ktorg kene gerak g sunway pagi2 buta..sebab takut sesat,aish de GPS manual nih yg wat sesat hahaha..GPS kak afni xhenti2 ckp..dh sesat pon nk cakap2 lagi..so alhamdullilah ktorg sampai gak lam kol 9 lebey gitu..breakfast dulu baru g masuk..sempat gak ah seludup 5keping roti canai masuk sunway lagoon tuh hahaha..ala maknn kat dlm tuh giler mahal..takat burger yg mamat dr bangladesh buat tuh dh 10hinggit..eiieiei xkuasa i nk mkn pleshhh...hehehe...so happy hour la kat dlm tuh..terkinja-kinja la mrk2 nih include me also..lalala..mmg puas ah g sne..tapi banyak mende la saya xleh nk men sebab demam kan..so budak demam kene main tepi2 je..isk..isk..anyway i had a great time wif u all..thanks kak afni,kak wani ,kak aslah n also kak mariam n kak farah....ahad ptg gerak balik..mmg penat woo cam tercabut skru nih dah ah tggu bas nih lambat...tapi sampai gak ke melaka terchinta nih..isnin amik mc coz demam dh melarat beb,pastu kene sound dgn abah n mak..waaaaaaa..sebab g sunway larat men,nk g klas demam melarat plak kan..hohoho...suara guer dah rock bebe..diorg semua gelak2..dh mcm ramli sarip lak..ok ah nk gerak g study..yg dak2 nih soh update..bising je..nnti2 la upload pic..malaih

~sujudku yg terakhir~

Sedetik lalu berbicara saya dengan seorang teman.

Teman: Kenapa ye kebanyakan mereka yang berjaya yang kita lihat kini bukan di kalangan mereka bergelar Muslim?

Saya: Sejauh mana anda pasti hal sedemikian?

Teman: Hmm.. tak perlu pandang jauh-jauh. Kita tengok saje ape yang berlaku di sekeliling kita. Mereka yang bertuhankan selain Allah yang mendahului carta-carta akademik. Walhal orang kita hebat di persada kemaksiatan. (semakin rancak teman ini meluahkan segala yang terbuku di benak fikirannya)

Saya: Kalau begitu lah halnya.. saya rasa anda merujuk kepada orang melayu kita. Bukannya Muslim.

Teman: Muslim tu Melayu lah kan.. mana ada orang Melayu yang bukan beragama Islam! (bentaknya lagi)

Saya: Benar.. tapi sejauh mana Melayu itu memurnikan keislamannya?

Teman: Maksudnya?

Saya: Begini, cuba kita perhatikan situasi semasa. Banyak sekali orang yang bersolat. Mereka berdiri tegak, lalu tunduk membongkok, tegak kembali dan kemudiannya mencium bumi.. tapi kenapa jenayah tetap bermaharajalela? Maksiat najis-najis jahiliyyah bersepah sana-sini..

Saya: Kerana kita solat tanpa Allah di hati.. kita tak feel Allah dalam beribadah. Hanya sekadar melakukannya kerana menyedari akan kewajiipannya sahaja. Dalam erti kata lain, solat dan ibadah kita tak khusyu’. Ini halnya mereka yang bersolat, yang sebaliknya tu bertambah-tambah lah ‘tanduk syaitannya’. Inilah sebab kita masih ‘maju’ di belakang..

Seketika saya berfikir:

Jika kini usia saya 21 tahun.. Allah terima tak segala amalan yang saya buat sejak aqil baligh hinggalah saat ini? Berapa banyak pula dosa yang membebani ibu dan ayah tatkala saya masih kecil dulu? Jika diterima syukur lillah~ Jika sebaliknya?? Bagaimana hidup saya di Sana nanti ..

Jika malam ini saya melenakan diri, bagaimana jika esok saya bangun saya dapati saya bukan lagi seorang yang bergelar Muslim? Na’uzubillah~

Jika hari ini saya boleh makan-makan bergembira bersama-sama kawan, bersenang-lenang sampai makan 4 ketul ayam! Bagaimana jika esok saya dapati diri saya duduk di kaki lima berpakaian selekeh kelaparan menadah ihsan orang lain untuk membasahkan tekak, mengalas perut?

Jika hari ini saya berbangga memecut laju kereta yang dipandu (kononnya pandai sangat bawa kereta), pecut ke sana-sini.. bagaimana jika esok saya kemalangan, patah sana sini, menyusahkan diri sendiri apatah lagi ibu dan ayah?

(terus berfikir… )

Ya Allah, terlalu banyak kenikmatan yang diKau berikan sehinggakan kami hanyut ke dalamnya tanpa ingat nak bersyukur kepadaMu.

Engkau berikan nikmat Islam, iman, al-Quran, menjadi umat Muhammad, ‘akal untuk membezakan yang mana baik dan buruk, disayangi keluarga, disayangi teman, bernafas, melihat, mendengar, berjalan, berlari, belajar, mengajar, memberi, menerima, terlalu banyak Allah. Besar sekali rahmah dan mawaddahMu. Siapalah kami untuk menerima segala ganjaran ini hanya dengan secebis amalan yang sangat sedikit yang juga tidak diketahui diredhaiMu atau sebaliknya.

Sucikanlah ya Allah hati-hati kami, terangilah hati kami dengan cahaya Nur Mu, bersihkanlah hati kami dari segala penyakit hati. Izinkan kami mengenali diri kami, untuk kami mengenali dan mendekatiMu. Moga tiada sekelumit pun syirik di hati kami. Bangkitkanlah roh kami yang mati ini agar berpadu dengan sangkar jasad yang membaluti diri kami. Bantulah kami dalam memurnikan agamaMu. Khusyu’kanlah kami dalam amal ibadah yang didirikan. Terimalah amalan kami, redhakanlah segala kenikmatan yang Engkau berikan kepada kami. Jangan Engkau sisihkan kami dari sisiMu. Kasihanilah diri kami, ampunkanlah dosa kami, tutupkanlah ke’aiban kami. Siapalah kami tanpaMu ya Allah. Istiqomahkanlah kami di jalan keredhaanMu. Bantulah kami dalam mendokong dan mendaulatkan syari’atMu, suburkan hati kami dengan kesabaran berjihad menentang nafsu kami. Tiada upaya kami melainkan dengan kekuatan dan pertolongan dariMu ya Allah.

Ameen ya Rabb~

Sebelum duduk bertahiyat
Aku perlu menyembamkan wajah
Yang kotor dengan palitan derhaka
Dengan dahi yang bersalut noda
Pada bibir yang mengucup dunia
Aku tak mahu neraka

Sebelum duduk bertahiyat
Aku perlu meletakkan jariku
Yang tepu dengan najis hina
Dengan lutut yang berteleku bisa
Pada telapak kaki yang takkan berpijak di syurga

Sebelum duduk bertahiyat
Izinkan aku mencuci segalanya
Beralaskan dupa iman
Berencahkan kemenyan amalan
Untukku halau setanggi syaitan

Aku ketepikan jauh ancaman
Sebelum sujud terakhir aku sudahkan…

Institusi Usrah Melaka

Nurul Aini bt Mohd Noor
Amirah
Institusi Usrah 0809
Multimedia University
Kampus Melaka

~inilah jalan kita~

Sahabatku, Jalan ini Bukan Mudah. Aku Bersamamu.
www.iLuvislam.com
tajulrijalannuar
editor: ImKoyube


Sahabat..

Aku mencintaimu kerna Rasulullah memerintahkan aku mencintaimu. Ya,tidak beriman seseorang itu sehingga dia mencintai saudaranya sepertimana dia mencintai dirinya sendiri.


Sahabatku yang sangat aku cintai..

Sungguh,jalan yang kita lalui ini bukan jalan yang indah dan mudah. Jalan ini matlamatnya cantik dan mengkagumkan.Tapi, sungguh tidak dapat aku janjikan kepadamu jalan ini akan senang kau lalui. Bukankah sejarah membuktikannya, haq yang ingin dibawa tentu sekali akan ditentang.


Sahabat..


Bukankah dalam kita berdiskusi, seringkali kita ingatkan pejuang yang telah lama terkorban dulu? Sheikh Hassan Al Banna,ditembak di pasar. Kerna apa? Kerna dia membawa yang haq! Syed Qutb,nyawanya tercabut menemui Rabb nya di tiang gantung? Kerna apa? Kerna dia membawa yang haq. Sheikh Ahmad Yassin dibunuh dengan misil yahudi laknatullah di hadapan masjid di subuh yang hening. Kerna apa? Kerna dia juga membawa yang haq!


Amanah ini untuk kita,sahabatku.Amanah ini untuk orang seperti kalian. Bukanlah aku ingin menggoyahkan semangat wajamu dan bahkan tidak sesekali. Tetapi sahabat,yang pasti ingin aku ingatkan janji Allah terhadap orang yang menolong agamanya, Allah pasti akan membantu urusannya. Aku ingin ingatkanmu kasih sayangNya dan rahmatNya terhadap hamba yang diredhai Nya. Bukankah senang nanti bila Allah tanyakan kepada kita: Apa yang kau gunakan masa mudamu dan aku dan kau serentak menjawab :Ya Tuhanku, Ya Rabb, masa mudaku dan masa tuaku adalah aku letakkan pada jalanMu. Adalah untuk Kau. Hanya untuk hidup dalam redhaMu walau kami ditekan. Untuk hidup dalam cinta kami kepada Mu.


Sahabat...

Peluru, tali gantung, pedang yang tajam, bahkan tekanan yang kuat dari pengalaman kehidupan sememangnya boleh melemahkan sesiapa sahaja. Tapi bukan engkau. Engkau dibina dengan tarbiyah. Dihiasi keindahan akhlak. Dilahirkan sebagai pendukung agama ini. Biar siapa sahaja pun engkau, biar apa sahaja kata orang,kau terus menguatkan langkah menyusur jalan in. Aku yakin,kerna kau sahabatku.


Sahabatku yang dikasihi..

Tidak dapat aku janjikan kesenangan dan kemewahan mengikut jalan ini. Tidak dapat aku berikan nama dan pangkat. Tapi akan ku tawarkan yang lebih baik dari segala itu. Akan kuberikan doaku semoga kau teguh dalam jalan ini .Akan ku bersama kau melangkah membawa haq dalam jalan ini. Akan aku luka dan berdarah bersama kau. Kerna kita saudara yang saling mencintai kerna Nya.

Sungguh aku bersama mu.


Tulus,

Sahabatmu tercinta

~my SENSE~fuhhh!!

link nih dapat waktu drop by kat cik lah n kak apeni blog..diorg beria2 compare ah kan diorg nyee sense..eleh diorg kompiden je mende nih betol ah kan..so saya nk try ah gak kan..what are my sense kan???....muahahahaha..ofcourse la ika nye sense mmg gempak la kan...entah betol entah idak bende nih..ke aku yg jawap xbetol n ikhlas?? ish entah ler..saje je ske2You are the Sense of SightYou are a very observant, detail oriented person.

You are able to take in a lot of information at once.

You often see things that other people never notice.You have a good eye for design and aesthetics.

You love to be surrounded by beauty - natural or not.

When you imagine how something should look, you see it clearly in your mind.

~berakhirlah sudehh~

alhamdullilah..berakhirlah sudah sem 2 tok tahun ini..saya dahhhh bessss xmmm....besh2..
cane paper??
ok ah kot..
ok cane???
ok..alhadullilah..insyaALLAH..cemerlang..

hehehe..merapu2..ah ske hati ah kan..hurmm??..nak wat pe hek??...sebenarnya banyak lagi task yg pending nih..kes..kes..tapi xpe kita start pas nih..wat satu2..klu xhabes mlm nih kita sambung sok la kan..tapi akan ku habes gak malam nih jugak..coz nk balik cepat..entah ah lately nih rindu kat mak abah semakin mendalam2..ye ah ari2 kol mak n abah je..siang malam lak tuh..pelik sungguh..hehehe..sampai bil fon pon hampir penuh dgn no fon mak n abah..tapi xpe ah kan mak n abah mesti bangga coz puteri mereka kol mereka je..hahaha de can ah kan abah bayarkan bil tuh lalala <>...

sampaikan mak pon pelik ye ah sampai malam pon nak kol..aish aku sendiri pon pelik..adess..xpe ah kan mende baik bukan mende xbaik kan..tadikan tgok ah cite kat tv3 drama petang2 tuh..de satu shoot tuh pasal anak gurl n her daddy ....daddy die sakit..pastu yg gurl nih sedey2 tggu ah her daddy die kat wad..waaaaaaa isk..isk..tetiba teringat kat abah..windu ah kat abah..isk..isk...xpe2 wat keje siap2 dulu..k ah..malaih dah nk mengomel..bukan org dgr pon..

haaa sebelum terlupa..ish tetiba je nk geram n menyampes kat someone nih..wahh die ingat die banyak bagus nk wat guer cam gini..korg nk tau de ke patut sy tgh tegur sorg kwn saya nih..so ktorg sembang2 jap..tetiba die dtg leh tegur kwn sy nih je..sy nih die wat xnmpak je..bukan xkenal..kenal kot..penah wat keje skali kot..sy senyum kat die tgok ah die kot2 de bg respon..cam hape je die blah je dr situ..pergh sakitnya hati kan..arghh die ingat die sape ha..waaaaaaaa xske org wat kite cam gitu..xbek tau..sakit hati..sedey tau..cam kene siat2 je..sedey2..dh ah nak wat cam ne..org dh xk tegur kan..huhu..saba lah hek wahai hati..huhu tgok ler nanti hehehe..satu hari die yg beria2 nk ckp dgn aku..xpe2 kita sombunk jap.hahahha..dulik hape..k ah going my journey on bed..zzZzZzZZ....

~selamat hari raya Aidilfitri~

assalamualaikum....

More AIDILFITRI graphics

"selamat hari raya aidilfitri kepada semua yang mengenali diri kami -: HAJI FADZIL & KELUARGA..."

"maaf dipohon dari tangan sampai la ke hati..semoga ukwwah yg terjalin ini adalah atas kasih dan sayang kepada ALLAH"..

DARI:-

MUHD FADZIL B.ABD RASHID
KHAIRIAH BT. ZULKIFLI
AITIQAH BT. MUHD FADZIL
MUHD AFIQ B. MUHD FADZIL

...............................................................................................................................

dari diri ini seorang hamba ALLAH yang dhoif lagi fakir..ingin memohon kemaafan kepada semua yang mngenali diri ini..sesungguhnya diri ini sangat2 lah tidak sempurna..

maaf dipohon jika ter"lanjur kata,..ter"ngumpat..ter"laser..ter"degil..ter"kasar..ter"cubit..
ter"makan..ter"minum..ter"jeling..ter"kutuk..ter"lupa ker
ter"ambil...dan segala macam ter..tolong maafkan dan halalkan
segala2 nya..

p/s: sila lah jemput2 datang kerumah ku yg berada di tanjung rambutan..klu g ipoh kan signboard "tanjung rambutan"
tuh skit punya besar n banyak..so xkan sesat punya..hehehe...

walaupon tiada umah terbuka..tapi umah ku sentiasa terbuka tok u all semua..klu nampak pintu tertutup tuh..mmg ah kene tutup kang de stranger masuk..dah tu pandai2 la ketuk pintu tuh bg salam..

bg geng ex-madid sory la tahun nih agak lewat la kita gather aidilfitri kat umah daku..sesungguhnya daku sgt merindui korg..insyaALLAH klu tiada aral melintang kita wat lagi hek..aku tau umah aku tutup pon korg masuk kot belakang kan..hahaha..paham sgt dah..xyah jemput pon mesti dtg punya..aku tggu je kat depan pintu..sure dak2 nih datang..lalala...

ok la..sampai disini je..jgn lupa yer jemput2 ke rumah..nih bukan ajak2 ayam..nih ajak2 org..roger2..or calling2 la hek..k tata..salamun alaikh~kebuhsanan dan kebebasan~

argh buhsan???..tajuk di atas tiada kene mngena dgn sy..kerna this week mmg bz dgn study..kebuhsanan ini ditujukan kpd seseorg yg selalu ler buhsan..tuh ah kerja awal sgt..hahaha cuba dok2 study lelama skit...dah ah kene paksa update blog nih..entah sape nye blog entah...alhamdullilah untuk pertama kalinya hari ini guer telah memulakan exam final yg pertama untuk sem nih..waaaaaaaa org lain dah lepas 2..4...6 paper dah..ade yg dh habes dh....waaaaaaaa...
dah la ketandusan idea nk update..nih pon dh kira buang masa dh nih..aish nk wat cane blog nih dh de peminat nyee tersendiri @ silent reader ( guer kompem n kompiden statement nih de yg akan menunjukan ketidak kepuasan hati mrk )..peduli hape blog ika kan?....pas nih de lagi 2 paper..hope bole wat dgn jaya nya insyaALLAH...

kebebasan?..kebebasan nih amat2 diperlukan oleh setiap individu yg sudah menjangkau 20 thn keatas..atau pon dh kerja....de "sesetgh" org xddt kebebasan dari parents mrk sendiri walaupon sudah menamatkan zaman pengangguran atau pon telah memiliki pekerjaan sendiri..mungkin ini kerana mereka anak tunggal@ satu2 nya anak pompuan@satu2 nya anak laki( baby boy la katakan)..eiiii pleaseee..Setiap ibu bapa memiliki sifat melindungi...mereka still takkan percaya @ xnk terima hakikat bahawasanya anak mereka ini sudah besar...tapi bagi seorang anak yg telah dewasa jgn lah anda mudah melenting @ marah kpd mereka..kita seharusnya cuba memahami mereka..cuba analysis kenapa mereka tidak mudah untuk memberikan kebebasan itu...so disini saya ingin meng"kongsi " kan tips kpd mereka2 diluar sana yg dibelenggu dgn masalah untuk mendapat permit dari ibu bapa anda...tips ini telah banyak kali sy gunakan..hahaha hope x terkantoi ah kan..

1)..jadilah seorang anak yg taat..
-taat bermaksud..kita mula2 klu nk kan sesuatu dari sesorang,cuba ah patuh kan..ikut je pe yg diorg soh..selagi tdk melanggar syarak okeh kwn2

2) jadilah seorg anak yg kaki bodek(hahaha)
-kaki bodek disini..sentiasalah jadi seorg anak yg rajin..klu mummy n daddy penat2 balik kerja..wat ah air pastu hidangkan makanan yg korg sendiri masak..kompem ah diorg syg u all lebey ah kan..
- mummy n daddy nk g kerja hantar sampai pintu..mrk balik pon sambut ah dgn senyum dan mesra.urut2 skit...

3) bawak2 ah berbincang
-gunakan system demokrasi..hahaha ye ker???..dah settle semua tips diatas tiba lah masa..kita nk mintak pe yg kita nakkan..hahaha..bukan mengukit nih lah dikatakan perang saraf..hahaha..kita bg ah valid reason kenapa kita nk wat@ nak lakukan mende tuh( xkisah ah pe yg korg nak) make sure ah benda yg u all mintak tuh berfaedah and xkn membahayakan diri or family kan..klu korg mintak yg bukan2 kompem n kompiden ah kan kene sound.

segala usaha akan berjaya dgn doa dan tawakal kpd ALLAH.semoga berjaya.. ;)

p/s: klu de org tuh mak dh soh kahwin..pe lagi kahwin ah..

haa? xde budget??
g ah mintak kat mak ..beliau kan yg beria2 soh kita kahwin..

haaa? mak xnk kasi?? soh cari sendiri??
so kahwin lari ah>>>hahhaa don try this at home okeh..

haaa??? xpaham ah posting kali nih?? mengenai pe nih??
jawapan: ske ah..nih blog sy..paham ke tak.. xpeduli pon..hehehe

alamak lame gak membebel..sesi kaunseling yg xseberapa nih kan..semoga tips sy nih digunakan selamat maju jaya

>>> de org tuh dh nk pakai pesona hline<<< wrx 2535 cam beskal bmx lakkn..laalala..~air mata ramadhan~

Air Mata Tafakur Ramadhan
www.iLuvislam.com
oleh: FiNaS_90


Najwa melangkah longlai menuju ke kampus. Bukan kerana penat tubuhnya, tetapi terasa jiwanya ada sesuatu yang tidak kena. Najwa terasakan dirinya ibarat belon yang tak cukup udara, tekanan atmosfera luar yang lebih tinggi memenyekkan belon itu. Ramadhan telah berlalu, separuh daripadanya. Najwa mengkontemplasi saat-saat lepas di dalam Ramadhannya kali ini, apakah yang telah dicapainya. Ditakdirkan Allah assignment di universiti sangatlah banyak, yang kadang-kadang dia tidak mampu untuk iltizam dengan tilawah Al-Quran 1 juzuk sehari. Mahupun ingin berlama-lama di atas sejadah, kerana perbincangan di sana sini. MP3 player berisi ayat-ayat Al-Quran oleh Sheikh Mishari al Efasy menjadi peneman jiwanya yang terasa kosong.

“Ya Allah, jangan jadikan aku orang yang mensia-siakan bulan mulia ini..” Najwa mengeluh sendirian.

Penat juga dia mengenangkan, kenapa pula kelopak matanya tersangat kering. Dia juga letih mengenangkan, kenapa apabila dia membaca kalamullah tidak tersentuh jiwanya. Najwa teringat surah Al-Anfal ayat 2 :

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah apabila disebut nama Allah, bergementarlah hati mereka dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya,bertambahlah iman mereka dan kepada Tuhan mereka sahajalah mereka bertawakal!”


Najwa mengulangi doa yang diajarkan Rasulullah SAW:
Ya Allah, hanya rahmatMu yang aku harapkan. Jangan tinggalkan aku sendirian walau dengan kadar sekelip mata. Perbetulkan segala urusanku. Laa ilaha illa anta(Tiada Tuhan selain Engkau)
(Riwayat Abu Dawud, Ahmad)

Najwa singgah duduk di atas kerusi di bawah pokok. Musim bunga kali ini dirasakan tidak membunga-bungakan iman di dalam hatinya. “Ya Allah hanya rahmatMu yang aku harapkan”.Dalam hati Najwa mengulangi doanya itu. Tiba-tiba terdetik di dalam hatinya: Benar-benarkah hanya rahmat Allah yang dia harapkan? Benarkah hanya kepada Allah dia berharap, benarkah dia berharap Allah mengiringinya di dalam setiap urusannya. Najwa teringat suatu peristiwa, semasa Najwa mengajak beberapa juniornya untuk mengikuti program agama mingguan. Dia terasa sangat gembira kerana melihat wajah adik-adik yang ingin mendekatkan diri kepada Allah. Pada hari tersebut, Najwa dipertanggungjawabkan untuk menyampaikan tazkirah.

Usai tazkirah tersebut, Siti, salah seorang juniornya berkata kepadanya, “Best la tazkirah kak Najwa…” Najwa terasakan dadanya kembang keseronokan. Najwa tersentak. Kelopak bunga spesis Rhododendron berterbangan ditiup angin. “Oh… Di situlah silapnya…. Benarkah aku hanya mengharapkan rahmat Allah dari amal yang aku perbuatkan? Rupa-rupanya, aku masih seronok dengan pujian. Sedangkan aku tak tahu, sama ada amal itu masih diterima Allah atau tidak…. Ya Allah, benar-benar kali ini…. Hanya rahmat Engkau sahaja yang aku harapkan… Lebih baik sekiranya manusia benci aku atas usaha aku, asalkan Engkau tidak marah kepadaku” Najwa mengenangkan, rahmat Allah sudah semestinya tersangat besar.

Allah, Dialah Tuhan yang telah menyelamatkan Najwa daripada lemas di dalam paya busuk jahiliyah. Allah, Dialah Tuhan yang telah melahirkan perasaan malu dalam dirinya, lalu perasaan malu itu menyelamatkan Najwa dari percampuran bebas lelaki dan perempuan. Dengan perasaan malu itu juga, pakaiannya semakin sopan menepati cirri-ciri muslimah. Allah, Dialah Tuhan yang telah memilihkan teman-teman seperjuangan yang saling memperingatkan kepada kesabaran, keimanan dan mengajak kepada amalan soleh. Najwa teringat lagi, apabila dia sibuk mengendalikan sebuah program semasa cuti musim bunga. Masya-Allah, Allah telah beri dia keizinan untuk berlari ke sana ke mari, kelam kabut, berpenat-penatan untuk memikul tugasan dakwah. Allah telah beri peluang untuk dia mujahadah. Tapi, dia kelam-kabut dalam solatnya kerana ingin mengejar urusan “dakwah”nya. Dia tidak dapat iltizam dengan tilawah Al-Qurannya. Dia tidak sempat berhenti seketika untuk muhasabah amalan-amalannya. Tiba-tiba Najwa tersentak lagi…

“Mengapakah kamu suruh orang lain mengerjakan amal kebaikan, sedangkan kamu melupakan diri sendiri, padahal kamu membaca Al-Kitab ?Maka tidakkah kamu berfikir?”
Najwa teringat Surah Al-Baqarah ayat 44. Ya benar… Dia telah melupakan dirinya sendiri. “Ya Allah, benar-benar kali ini… Aku mengharapkanMu jangan tinggalkan aku bersendirian bersama urusan-urusanku… Walau pada kadar sekelip mata,” Najwa berharap. Sesungguhnya manusia itu pelupa sifatnya. Manusia itu zalim terhadap dirinya. Hanya atas rahmat Tuhan Yang Maha Penyayang yang mampu menghindarkan manusia daripada menzalimi diri mereka sendiri. Manusia jua mudah terasa dirinya serba cukup. Mudah sahaja terasa bahawa dia tidak memerlukan sesiapa untuk membantu urusannya. Kerana dia mempunyai kepandaian, kekuatan fizikal dan kelebihan untuk mengendalikan urusan hariannya.

Tetapi, manusia lupa… Di belakang sesuatu urusan, Allah, Tuhan yang Maha Mengetahui sedang memerhatikan apa yang manusia perlakukan. Malah, Dia mengetahui apa yang berada di benak fikiran dan lubuk jiwa insan. Najwa terkedu… “Hah! Termenung apa tu!” Najwa disentakkan oleh temannya, Hayati. “Awak ni, terkejut saya tau!” Najwa mencebik. “Alah… Maaflah… Assalamualaikum” Hayati tersengih sambil memberi salam. “Awak dah sampai ke negeri China ke tadi Najwa? Maaflah ganggu kembara angan-angan awak” Hayati memang terkenal dengan sifat suka menyekat. Walaupun begitu Hayati memang seorang yang sangat tajam pemerhatiannya. Najwa sengih sahaja.

Najwa bertanya kepada Hayati, “Kaifa imanuki?(Apa khabar iman kamu?)”. Hayati senyum, “Alhamdulillah… Alhamdulillah… I hope to stay in Ramadhan all the time!” Najwa sambung lagi, “Kongsi la tips. How to benefit this Ramadhan?” Hayati melarikan anak matanya ke kiri dan ke kanan. “Err… Saya tak pandai la bab-bab kasi tips ni. Tapi saya nak share something. Tazkirah yang saya dengar dari seorang Sheikh semasa solat terawikh kat mussollah”. “Surah Al-Ma’un ayat 4-5. Dalam ayat 4… Allah mencela orang yang bersolat. Pelik ye, kenapa pula bila kita bersolat, yakni beribadah tetapi kita masih dicela oleh Tuhan kita. Awak rasa kenapa, Najwa?” Hayati bertanya.

“Alah, mana la saya tau… Awak citer je la” Najwa malas berfikir. “Okey lah, kalau kita tengok ayat 5, Allah cakap “iaitu orang-orang yang lalai di sekitar solat mereka”.. Kalau tengok perkataan Arab ‘an solaatihim, bukannya fi solaatihim. Maksudnya,
Allah cela orang-orang yang lalai di sekitar solatnya, iaitu di luar solatnya dia lalai. Ia bukan merujuk kepada orang yang lalai semasa solat mereka. Seolah-olah, orang tu telah lari dari tujuan solatnya kerana solatnya masih tidak dapat melindungi dirinya daripada berbuat maksiat apabila dia selesai solat. Itu sebab Allah cela”.


“Macam kitalah, kalau dok dalam usrah, kita asyik cerita pasal kena amar ma’ruf nahi mungkar… Tapi kalau di luar usrah, kita tak buat pun apa yang kita perkatakan tu… What is the purpose of the usrah to begin with?” Hayati berkata. Hayati menyambung lagi, “Awak ni macam ade problem je…” Najwa melarikan pandangannya, “Hmm… Biasalah, hati kurang sihat”. Hayati berkata lagi, “Alhamdulillah… Awak masih dapat rasakan sama ada hati awak baik ke tidak. Rasullullah SAW pernah bersabda, siapa yang dalam saat imannya rendah, tetapi masih berpegang kepada Sunnah baginda, sesungguhnya dia telah mendapat petunjuk”. “Iman kita memang ada turun dan naik. Tapi di saat down ni, sebenarnya Allah nak kasi clue kepada kita. Betapa seronok dan indah apabila iman kita baik. Allah nak beritahu kita bila kita tengah down ni, bahawa Allah rindu dengar kita merintih dan mengadu kepadaNya… Sepertimana ada satu
Hadith Qudsi, Allah berfirman “wahai malaikat, turunkanlah musibah ke atas hambaKu, kerana Aku rindu mendengar dia merintih kepadaKu

"Awak tau Najwa… Asalnya, kita tak perlu pun mengadu kat Allah dosa-dosa yang kita buat atau kejahilan yang kita buat… Sebab Allah memang dah tau pun. Tapi Allah suruh kita doa dan mengharap kepadaNya, supaya kita lebih akrab kepada Allah” Hayati mengusap-usap kepala Najwa. Najwa menyeka air mata. Ah! Akhirnya basah juga kelopak matanya! Benarlah, bertafakur lebih baik daripada solat 1000 rakaat. Kini, Najwa terasa kalbunya lebih ringan. Mudah-mudahan langkahnya selepas ini mengharungi saat-saat terakhir Ramadhan diterima oleh Allah.