~AS-SYAM~




Demi matahari dan sinarnya di pagi hari
Demi bulan apabila ia mengiringi
Demi siang hari bila menampakkan dirinya
Demi malam apabila ia menutupi

Demi langit beserta seluruh binaannya
Demi bumi serta yang ada di hamparannya
Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya

Allah, Subhanallah … Allah, Subhanallah
Allah, Subhanallah … Allah, Subahanallah

Allah mengilhamkan sukma kefasikan dan ketaqwaan
Beruntung bagi yang mensucikan-Nya
Merugi bagi yang mengotori-Nya ... Subhanallah

~luv u ALLAH~

Andaikan Diriku Bisa

Seperti Yang Lain

Yang Kau Sayang

Yang Kau Rindukan

Yang Kau Cintai


aku Lemah Tanpamu Aku Lelah

aku Sungguh Tak Berdaya

Tolongku

Tolongku

Yaa Allah


Setiap Air MatAku Mengalir

Allah Aku Lemah dan Tak Berarti

Setiap Derai Tangis Membasahi

Allah Jangan Tinggalkan Aku Lagi


aku Sayang Allah

aku Rindu Allah

aku Cinta Allah

YA ALLAH PELIHARALAH ORANG2 YANG AKU SAYANG,

~rindu sama mereka~


Satu... kasih yg abadi
Tiada tandingi dia yang satu
Dua... sayang berpanjangan
Membawa ke syurga kasihnya ibu

Tiga... lapar dan dahaga
Rela berpayahan setianya ayah
Empat... mudah kau ketemu
Berhati selalu beza antara
Kasih dan kekasih

Ibu kuingat dahulu
Menyisir rambut ku kemas selalu
Ayah menghantar ke sekolah
Bergunalah ilmu bila dewasa

Sayang dengar lagu ini
Untuk kau sandarkan buat pedoman
Jangan manis terus ditelan
Pahit terus dibuang... itu bidalan
Harus kau renungkan

Kita Hampir Ke Situ...Teruskan melangkah...


Aku sadar bukan mudah
Untuk mengejar mimpi indah
Pernah suatu ketika dulu
Ku punya harapan besar
Kini aku tak pasti
Dapatkan ku miliki

Sudah jauh kita tempuh
Kekalkanlah impian lalu
Mungkin ada hikmat
Yang akan menunggu
Di penghujung jalan
Biar nanti kecewa
Setidak-tidaknya mencuba


Jika halangan menduga perjalanan kita
Janganlah kau putus asa
Karena ku ada di sisi setia menemani
Andai semangatmu gugur
Genggamlah tanganku
Kita hampir ke situ

Adakala ku terasa
Ketabahan tak setegar
Tetapi apakan daya
Berhenti separuh jalan
Percayalah padaku
Aku yakin kita mampu

Biar orang katakan
Rapuhnya harapan
Bukan mereka tentukan lagi
Kau ada aku dan aku punya kamu
Amanlah akhirnya tetap bersama



USRAH INSTITUTION ANNUAL GENERAL MEETING

Usrah Institution ~Annual General Meeting~

Assalamualaikum to all Brothers and Sisters,

We are pleased to announce that

Usrah Institution (IU) Muktamar (AGM) we be held this week.

The details are as below:

Date : 1st July 2010 (Thursday)
Time : 8.00pm until 11.00
Venue : CLCR0004 (B2)

Here, you will witness the transition of

IU leaders from academic session 2009/2010 to IU leader

for 2010/2011 academic session.

We will hear your voice.

Any suggestion, ideas, or inquiry you may bring it up during AGM.

There will be nasyid performance that will entertain you.

SAPS point and tid bits will be given.

Spread this information to your friends and see you there!

Regards,

"Usrah Means Family"

~ya ALLAH selamatkan mereka~

~membawa diri ke negeri cik siti wan kembang~


InsyaAllah. diri ini akan mengembara ke negeri kelantan bersama -sama kakak2 kesayanganku..kak aslah n kak wani..tak sabar nya nak jumpa pengantin lama...hehehe..
rindunya pada kak afni...


Get More at (Islamic-Testi)!

~Perkongsian email~

Assalamualaikum, tadi baru sahaja membaca email dari seorang sahabat di alam maya, beliau berkongsi sedikit pendapat mengenai pembesaran kanak - kanak dari segi fizikal dan mental.
maka marilah membaca ;)..tetiba je jatuh cinta sama Khalifah Institute, hurm bila agaknya boleh jadi part of them..

Arwah Prof Dr Muhammad Al Mahdi, pengasas Khalifah Institute, dalam ceramah beliau di sekolah Rendah Islam Adni beberapa tahun dulu sebelum kematiannya, menekan kepentingan konsep "I'm Khalifah of Allah" bagi menagani masalah keruntuhan akhlak remaja. Beliau yg berasal dari USA, a muslim convert, mempunyai 3 Phd, termasuk dalam child psychology dan nuclear science, memilih utk menetap di Malaysia dan menumpukan perhatiannya dalam bidang pembelajaran. Sayangnya beliau pergi dalam usia yg begitu muda akibat kanser.

Beliau menekankan bahawa dalam pembesaran kanak2, "Environment" merupakan satu element yg amat penting mempengaruhi minda mereka. Ciri2 dalam environment termasuklah rakan2 (top of the list), sekolah, TV/radio/gadget, Ibu bapa, guru/mentor dll. Correlationnya amat mudah. Jika negetif environment, maka negetiflah pembesaran mereka.

Cuba kita tengok environment kita sekarang:

1. -ve mentor dibesar2kan. Artis2 menjadi idola kanak2 skrg.
2. Hiburan hendonistic tanpa henti. Semua gadget yg ada (TV/Radio/HP/ Computer etc) lebih digunakan untuk berhibur.
3. Access kpd bahan2 -ve dan lucah terlampau mudah
4. Pengisian Rohani terlampau kurang. Lihat je silibus pengajian anak2 disekolah, terutama disekolah kebangsaan. Penekanan kpd perkara asas, seperti solat disekolah rendah hampir takda.
5. Ibubapa kurang memainkan peranan sebagai filter utk anak2.

Kalau kita perasan, keruntuhan moral kanak2 semakin teruk. Buang bayi, berzina (skrg ni bukan budak sekolah menegah je, sekolah rendah pun sama mcm article MannTrex dibawah), mencuri, dll. Tak perlu cerita panjang2.

Yang saya ingat pesan Dr Muhammad, kita perlu buat 2 perkara:

1) 75% masa anak2 dirumah. Ibubapa perlu mendisplinkan anak walaupun nampak keras. Kerana, menurut beliau, bila kanak2 melepasi umir 13 tahun, ianya menjadi amat sukar. Islam membenarkan ibubapa merotan anak jika perlu. Siapa anak2 kita berkawan perlu discrutini. Jangan dbiarkan keluar tak tentu sebab terutama pd waktu malam walaupun kekedai. Jangan digalakkan buka aurat walaupun budak2 sekolah rendah, ataupun budak lelaki nak pergi main bola. Control internet & TV.
2) 25% lagi disekolah. Ianya banyak bergantung pd guru2. Penerapan nilai2 islam dan positif amat perlu

Memang bukan mudah..macam David vs Goliath. Sukar tapi insyaallah boleh. Memang kena buat kalau taknak anak2 kita turut hanyut.

Waulahu' Aklam

~SATU HATI~



Munsyid : La Khouf
http://liriknasyid.com

BILAKAH LAGI KITA SEMUA SATU HATI
BILAKAH LAGI KEAMANAN AKAN DIKECAPI
BILAKAH LAGI ISLAM AKAN DIJULANG TINGGI
BANGUNLAH WAHAI UMMAH KITA SATU HATI

BILAKAH LAGI KITA SEMUA SATU HATI
BILAKAH LAGI KEAMANAN AKAN DIKECAPI
BILAKAH LAGI ISLAM AKAN DIJULANG TINGGI
BANGUNLAH WAHAI UMMAH KITA SATU HATI

MARILAH BERSAMA BERSATU BERJIHAD
MENENTANG KEZALIMAN
OH INSAN SEDARLAH PEMBALASAN TUHAN PASTI AKAN DATANG

MARILAH BERSAMA BERSATU BERJIHAD
MENENTANG KEZALIMAN
OH INSAN SEDARLAH PEMBALASAN TUHAN PASTI AKAN DATANG

JANGAN TAKUT
JANGAN TAKUT BERJUANGLAH UNTUK KEAMANAN


sekarang nih sdg falling love dgn lagu nih, alhamdullilah terima kasih kpd semua sahabat2 yang sentiasa bersama-sama saya..

~IT IS ABOUT HIM~


taraaa nih la adik saya, nih gambar lama yer kwn2, jgn tertipu dgn keskemaan ( nude ) die. skrg tak camtuh..haha...die nih ssh tol diri ini nk cari photo tersimpan, entah napa dak nih bukan ske dgn kamera,bajet johny deep kot ,ingat org nk terkejar2 amik gambar die...

fyi he is currently not available, entah dgn sape xkenai plak kan..( kakak die nih mmg camtuh)..

pasni nak wat pe ek????..

cik kepoh: oit u nih xde keje ke?..buhsan i tgok u
ika : aku xsoh pon hg tgok aku..g jauh2
cik kepoh: xbek la u nih.. i concern
ika: berlambak lagi mende yg ko leh tgok..syuh2
cik kepoh: u nih cuba tulis mende yg best skit, buhsan i masuk blog u
ika: hey u tu de blog ke? bz body ske i la..( sibuk tol minah senget nih)..xsoh pon merayap kat sini..

p/s: since when la si kepoh tuh de kat sini, haha..( create watak cik kepoh)

~IT IS ALL ABOUT ME~






haa nih gambar- gambar "tersopan" yang ada, below than 5 years old kot, over than that tak leh upload ( P N C)..nih hasil bila balik umah. selerakkn umah mmg rutin harian ( mak balik keje je i kene bebel ).. ala klu selerak pon diri ini jugak kene kemas.dari melayan movie2 yang ada sampai ah buat keje2 "berfaedah" nih.mmg tak produktif tol aku nih.sebenarnya ada je keje nk wat, tp asal tgok je webpage nih penin kepala tak hingat serabut2..haha take time la kot nk hamik..( tolonglah aitiqah, fokus.. fokus okeh)

~berikanlah ku kekuatan~


Semalam aku kelukaan,
kecewa kehampaan,
mencalar ketabahan.

Mimpi yang sering ku harapkan,
menjadi kenyataan,
namun tak kesampaian.

ALLAH..
inginku hentikan langkah ini,
bagaikan tak mampu untuk ku bertahan,
semangat tenggelam,
lemah daya,

Haruskah aku mengalah,
namun hati kuberbisik,
inilah dugaan.

Dan mataku kini terbuka,
pada hikmah dugaan,
uji keimanan (menguji keimanan),

Tak dilontarkannya ujian,
di luar kekuatan,
setiap diri insan.

ALLAH..
pimpinlah diriku,
tuk bangkit semula,
meneruskan langkah,
perjuangan ini,
cekalkan hati dan semangatku.

Kurniakan ketabahan,
agar mimpi jadi nyata,
PadaMU ku meminta.

Daku mohon agung kudratMU,
Wahai Tuhan yang Satu,
Segalanya dariMU.

~jiwa mati berserta akal yang mati~

Anda mengaku umat Islam yang lain sebagai saudaramu. Akan tetapi kamu selalu menzalimi mereka. Sedang anda tidur lena, dibiarkan sahaja saudaramu yang di dalam kesusahan. Sedang saudaramu pergi berjuang, anda membiarkan sahaja mereka keseorangan, bahkan membuat kerja yang menyusahkan mereka. Hidup di dalam kebencian dan permusuhan. Suka sangat mencari kesalahan orang.

Itu semua merupakan sebahagian tanda yang jiwa kita yang sudah mati.

Ibarat badan manusia, matinya kerana terpisah antara roh dengan jasad. Roh itulah merupakan sebab mengapa manusia itu bernyawa. Tanpa roh, manusia itu mati. Firman Allah SWT di dalam surah al-Hijr ayat 29, ketika mencerita penggabungan roh dan jasad:

فَإِذَا سَوَّيْتُهُ وَنَفَخْتُ فِيهِ مِن رُّوحِي فَقَعُواْ لَهُ سَاجِدِي

Kemudian apabila Aku sempurnakan kejadiannya, serta Aku tiupkan padanya roh dari (ciptaanku) maka hendaklah kamu sujud kepadanya.

Dalam surah al-Waqi’ah ayat 83, Allah menceritakan mengenai kematian, iaitulah ketika roh terpisah daripada jasad.

فَلَوْلاَ إِذَا بَلَغَتِ ٱلْحُلْقُومَ

Maka alangkah eloknya kalau semasa (roh seseorang dari kamu yang hampir mati) sampai ke kerongkongnya.

Sangat sedih bila orang yang disangka akan melindungi masyarakat terutamanya kanak-kanak, wanita dan orang tua telah berlaku kejam..saya sendiri terlalu sedih untuk mendengar kisah kebenaran ini. Kalau ia seorang kanak -kanak bersalah pasti ada cara untuk membenterasnya kerna mereka berbeza dgn penjenayah dewasa..argh geram2..pasti ada pembalasan dari Tuhan yg Maha Adil..

Semoga keluarga mangsa tabah dan sabar, doa orang2 yg mengerti pasti bersama kalian.AL-FATIHAH kepada adik Aminulrasyid Amzah..

~HIDUP BERANI UNTUK GAGAL~



Diskriminasi menjatuhkan aku
Reputasi kini menjadi bisu
dan aku , ku layu
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku

C/O
Dan bila kau menghilang
Musnah la, musnah impian
tuk menggapai bintang
terangi hidup ku
Ku mahu kau tahu
engkaulah, destinasiku
dalam ingatanku .. oh oh oh…

Kerana diri ini tak daya lagi
menempuh hidup yang ku temui
dan aku , ku tunggu .. oh oh oh
disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
itulah impian aku

~ sadness & sorrow ~


bila keadaan saya seperti diatas dan dibawah,menampak kan diri ini memerlukan satu ruang yang tenang..tapi diri ini tidak tahu menzahirkan kemahuan seperti ini..arghh geram nye,isk isk oh Tuhan berikan kekuatan dan kesabaran mengahadapi org ini yg xbape nak paham bahasa..stress la klu hari2 camni..tolonglah fahami diri ini....saya tidak mintak apa2 lagi..tapi tolong lah jgn sentuh brg2 saya..ada sebab sy biarkan brg2 sy begitu..dan jgn ubah apa2 yg saya telah buat..maafkan saya jika saya terpaksa begini..sebab dah lama menahan..oh pleaseeee..hurm xtahu la beliau membaca nya atau tidak..tp tidak mengapa sebab telah ku luahan kan segalanya..
I WANT MY PRIVACY PLEASE
takkan la nk tggu saya menangis baru nak faham..isk..isk....
adakah kesabaran & ketabahan seperti ini salah satu latihan rohani???...

~SIMPOSIUM MAHASISWA 2010~

Suatu ketika dahulu, pelajar dan golongan belia adalah nadi pembangunan masyarakat. Golongan inilah yang banyak menitiskan keringat memperjuangkan idea-idea pembaharuan, sehingga sanggup berkering tekak bagi memastikan objektif dan wawasan perjuangan mereka kesampaian. Apa yang pasti usaha mereka sentiasa dihargai masyarakat, para pemimpin negara dan juga agama.

Hakikatnya, itu cuma senario dari lipatan sejarah kita puluhan tahun dahulu. Kini, angkatan belia muda atau dengan lebih spesifiknya golongan mahasiswa,kita dianggap lesu dan tidak bermaya. Tiada lagi kedengaran suara-suara dari para pejuang muda atau kelihatan kelibat tokoh-tokoh kepimpinan muda yang patut dibanggakan oleh masyarakat. Persoalannya bagaimanakah ini boleh terjadi? Di manakah generasi muda di mata masyarakat? Apakah telah padam obor kepimpinan generasi muda yang suatu ketika dahulu marak menyala? Apakah tiada kesinambungannya kini?

Jadi,dalam melahirkan waris kepimpinan yang hebat, kita perlu bersama menyingsing segala kekuatan yang ada dalam mencorakkan gaya kepimpinan yang akan mentadbir negara ini pada masa akan datang.Pelan tindakan bagi mengizinkan berlakunya transformasi di dalam tampuk kepimpinan mahasiswa seharusnya telah dilaksanakan!

“Sememangnya mahasiswa sejak di kampus lagi harus digilap bakat kepimpinannya agar dapat menjadi seorang pemimpin –pendidik ataupun transforming leader yang mampu merubah masyarakat menjadi lebih baik dan unggul pada masa akan datang biar mereka menjadi pemimpin negara. Menginsafi keadaan ini, pemimpin mahasiswa perlulah menoleh kembali peranan mereka. Pimpinan mahasiswa perlu menoleh kembali sejarah perjuangan, mengamati dan menganalisis cabaran semasa serta membentuk visi dan misi masa depan. Hanya mahasiswa yang mempunyai visi dan misi masa depan saja yang akan sedar betapa mahalnya nilai perpaduan, toleransi, budaya dan tradisi ilmu, memahami adabul ikhtilaf(berbeza pandangan), faham menguruskan perubahan(managing changing) dan musyawarah bagi merealisasikan Islam sebagai rahmatan lil ‘alamin(membawa rahmat ke seluruh alam).”

-Mustafa Kamil Ayub, 1989

Atas dasar kesatuan dalam membina kepimpinan yang ampuh jua lah kami berasa terpanggil untuk mengadakan Simposium Mahasiswa pada tahun ini.Simposium ini bertujuan untuk membangkitkan kembali kesedaran di kalangan mahasiswa tentang peri pentingnya mencapai satu aliran pemikiran yang sama dalam seluruh organisasi kepimpinan Islam. Peserta Simposium ini juga akan disajikan dengan santapan minda dan rohani yang diharapkan dapat memberikan gambaran tentang corak kepimpinan yang matang dengan adanya persamaan aliran pemikiran yang berlandaskan syariat Islam dan cara terbaik untuk menangani masalah di dalam sesebuah organisasi kepimpinan.InsyaAllah…

Ayuh sertai kami!

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi talian di atas(poster) atau pun hubungi saya terus :)

Muga usaha kita ini diberkati Allah..Amin...

..Syukran wa Salam..~

~membongkar aura kepimpinan AL- FATEH~

fatih

HADIS RASULLAH SAW TENTANG PEMBEBASAN CONSTANTINOPLE

Sabda Rasulullah s.a.w. ketika menggali Parit Khandaq; “..Constantinople (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera……”

(Hadis riwayat Imam Ahmad)

Di bawah ini adalah satu artikel yang dikirimkan kepada saya oleh seorang rakan. Disiarkan semula di sini untuk tatapan pembaca. Ditambah beberapa keping gambar yang diambil dari Turki untuk dikongsikan.

_________________________________________________________

Umat Islam berlumba-lumba membebaskan Constantinople untuk mendapatkan penghormatan yang dijanjikan oleh Allah swt di dalam Hadis tersebut. Walau bagaimanapun, kesemua kempen yang dilancarkan menemui kegagalan. Di antaranya, 5 kempen di zaman Kerajaan Umayyah, 1 kempen di zaman Kerajaan Abbasiyah dan 2 kempen di zaman Kerajaan Usmaniyah.

Di dalam salah sebuah kempen semasa zaman Kerajaan Umayyah, seorang sahabat besar Nabi saw iaitu Abu Ayyub Al Ansary ra telah syahid dan dimakamkan di bawah dinding kubu Kota Constantinople di atas wasiatnya sendiri. Apabila ditanya kenapa beliau ingin dimakamkan di situ maka beliau menjawab, “Kerana aku ingin mendengar derapan tapak kaki kuda sebaik-baik raja yang akan mengetuai sebaik-baik tentera semasa mereka membebaskan Constantinople”. Begitulah teguhnya iman seorang sahabat besar Nabi saw.

Hadis Nabi saw ini direalisasikan hampir 800 tahun kemudiannya oleh Sultan Muhammad Al Fatih, khalifah ke-7 Kerajaan Usmaniyyah dan 150,000 orang tenteranya.

Siapakah Sultan Muhammad Al Fatih? Apakah kehebatan Baginda dan tentera-tenteranya sehingga disebut “sebaik-baik raja” dan “sebaik-baik tentera” di dalam hadis tersebut.

PENGENALAN

Baginda dilahirkan pada 29 Mac 1432 Masihi di Adrianapolis (sempadan Turki – Bulgaria). Walau bagaimanapun, sejarah hidup Baginda sebenarnya telah bermula hampir 800 tahun sebelum kelahirannya kerana telah disebut sebagai “sebaik-baik raja” di dalam Hadis tadi. Baginda juga dikenali dengan gelaran Muhammad Al Fatih kerana kejayaannya membebaskan Constantinople.

Baginda menaiki takhta ketika berusia 19 tahun dan memerintah selama 30 tahun (1451 – 1481). Baginda merupakan seorang negarawan ulung dan panglima tentera agung yang memimpin sendiri 25 kempen peperangan. Baginda mangkat pada 3 Mei 1481 kerana sakit gout. Ada ahli sejarah berpendapat Baginda mangkat diracun.

PENDIDIKAN

Baginda menerima pendidikan yang menyeluruh dan bersepadu. Di dalam bidang keagamaan, gurunya adalah Syeikh Shamsuddin Al Wali dikatakan dari keturunan Sayyidina Abu Bakar As-Siddiq ra. Di dalam ilmu peperangan pula, Baginda diajar tentang tektik peperangan, memanah dan menunggang kuda oleh panglima-panglima tentera.

Guru al-fatih berserban putih di sebelah kuda

Di dalam bidang akademik pula, Baginda adalah seorang cendekiawan ulung di zamannya yang fasih bertutur dalam 7 bahasa iaitu Bahasa Arab, Latin, Greek, Serbia, Turki, Parsi dan Hebrew. Di dalam bidang Ilmu Pemerintahan pula, ayahanda Baginda , Sultan Murad II, dengan tujuan mendidik, semasa pergi bersuluk ke Pulau Magnesia, telah melantik Baginda yang baru berusia 12 tahun memangku jawatan Khalifah. Dalam usia semuda ini Baginda telah matang menangani tipu helah musuh.

KEPERIBADIAN

Baginda sentiasa bersifat tawadhu’ dan rendah diri . Semasa membina Benteng Rumeli Hissari, Baginda membuka baju dan serbannya, mengangkat batu dan pasir hingga ulamak-ulamak dan menteri-menteri terpaksa ikut sama bekerja

Baginda seorang yang sentiasa tenang, pendiam, berani, sabar, tegas dan kuat menyimpan rahsia pemerintahan. Baginda sangat cintakan ulamak dan selalu berbincang dengan mereka tentang permasalahan negara.

PERSIAPAN AWAL MEMBEBASKAN CONSTANTINOPLE

Selama 2 tahun selepas menaiki takhta, Baginda mengkaji pelan Kota Costantinople setiap malam bagi mengenal pasti titik kelemahannya. Baginda juga mengkaji sebab-sebab kegagalan kempen-kempen terdahulu serta berbincang dengan panglima-panglima perangnya tentang tentang strategi yang sesuai untuk digunakan.

Baginda mengarahkan dibina peralatan perang termoden seperti meriam besar yang boleh menembak bom 300 kg sejauh 1 batu. Benteng Rumeli Hissari dibina di tebing sebelah Eropah, lebih kurang 5 batu dari Kota Constantinople di mana Selat Bosphorus adalah yang paling sempit. Ia dibina bertentangan dengan Benteng Anadolu Hisar di tebing sebelah Asia yang telah dibina oleh Sultan Bayazid Yildirim dahulu. Benteng ini mengawal rapi kapal-kapal yang melintasi Selat Bosphorus. Perjanjian damai dibuat dengan pihak Wallachia, Serbia dan Hungary untuk memencilkan Constantinople apabila diserang nanti.

Baginda membawa bersama para ulamak dan pakar motivasi ke medan perang bagi membakar semangat jihad tenteranya. Sebaik sahaja menghampiri dinding kubu Kota Constantinople, Baginda mengarahkan dilaungkan Azan dan solat berjemaah. Tentera Byzantine gentar melihat 150,000 tentera Islam bersolat di belakang pemimpin mereka dengan laungan suara takbir memecah kesunyian alam.

MELANCARKAN SERANGAN KE ATAS CONSTANTINOPLE

Setelah segala persiapan lengkap diatur, Baginda menghantar utusan kepada Raja Bizantin meminta beliau menyerah. Keengganan beliau mengakibatkan kota tersebut dikepung. Pada 19 April 1453, serangan dimulakan. Kota tersebut hujani peluru meriam selama 48 hari. Setengah dinding luarnya rosak tetapi dinding tengahnya masih teguh.

Menara Bergerak

Seterusnya Baginda mengarahkan penggunaan menara bergerak yang lebih tinggi dari dinding kubu Byzantine dan memuatkan ratusan tentera. Tentera Byzantin berjaya memusnahkan menara tersebut setelah ianya menembusi dinding tengah kubu mereka.

Bantuan Dari Pope Vatican

rantai merentang teluk horn

Pope di Rome menghantar bantuan 5 buah armada yang dipenuhi dengan senjata dan tentera. Perairan Teluk Golden Horn direntang dengan rantai besi untuk menghalang kemaraan armada Usmaniyah. Ini menaikkan semula semangat tentera Bizantin.

rantai yang digunakan rantai merentangi teluk horn

Melancarkan Kapal Perang Dari Puncak Gunung

Kegembiraan mereka tidak lama. Keesokan paginya, mereka dikejutkan dengan kehadiran 72 buah kapal perang Usmaniyah di perairan Teluk Golden Horn. Ini adalah hasil kebijaksanaan Baginda mengangkut kapal-kapal ke atas gunung dan kemudian diluncurkan semula ke perairan Teluk Golden Horn. Tektik ini diakui sebagai antara tektik peperangan (warfare strategy) yang terbaik di dunia oleh para sejarawan Barat sendiri. Kapal-kapal itu kemudiannya membedil dinding pertahanan belakang kota.

kapal merentasi gunung-laluan coklat di blakang kanan

Kapal-kapal perang tentera Byzantin habis terbakar kerana bedilan meriam Usmaniyah. Pertahanan Byzantin menjadi semakin lemah. Baginda mengambil kesempatan pada malamnya dengan memberikan semangat kepada tenteranya serta mengingatkan mereka kepada Hadis Rasulullah saw dan bersama-sama berdoa kepada Allah swt.

Memanjat dan Melastik Dinding Kota

Keesokan paginya tentera Usmaniyah cuba memanjat dinding dalam kubu dengan tangga dan cuba merobohkannya dengan lastik besar. Tentangan sengit pihak Byzantin menyebabkan ramai yang syahid. Baginda memerintahkan tenteranya berundur dan bedilan meriam diteruskan sehingga tengahari.

Karisma Seorang Pemimpin

Pengepungan selama 53 hari tanpa sebarang tanda-tanda kejayaan telah menimbulkan rasa bosan dan menghilangkan keyakinan tentera Baginda. Pada saat yang genting ini Baginda berucap menaikkan semangat tenteranya, “Wahai tenteraku, aku bersedia untuk mati di jalan Allah. Sesiapa yang mahu syahid ikutlah aku!”.

Mendengarkan itu, Hasan Ulubate, salah seorang tentera Baginda mengetuai sekumpulan kecil 30 tentera membuka dan melompat masuk ke dalam kubu musuh lantas memacak bendera Islam di situ. Mereka kesemuanya gugur syahid setelah dihujani anak panah musuh. Kemudian tentera-tentera Islam menyerbu bertali arus menembusi barisan pertahanan Byzantin sambil melaungkan kalimah Allahu Akbar.

Penawanan Constantinople

Pada 29 Mei 1453, Kota Constantinople jatuh ke tangan Islam. Baginda menukar namanya kepada Islambol (Islam keseluruhan) . Gereja Besar St Sophies ditukar kepada Masjid Aya Sofiya. Baginda dengan tawadhuknya melumurkan tanah ke dahinya lalu melakukan sujud syukur. Semenjak peristiwa inilah Baginda diberi gelaran “Al Fatih” iaitu yang menang kerana kejayaannya membebaskan Constantinople.

SEBAIK-BAIK RAJA DAN SEBAIK-BAIK TENTERA

Pada kali pertama solat Jumaat hendak didirikan, timbul pertanyaan siapa yang layak menjadi imam. Baginda memerintahkan kesemua tenteranya termasuk dirinya bangun lantas bertanya, “Siapa di antara kita sejak baligh hingga sekarang pernah meninggalkan solat fardhu walau sekali sila duduk!”. Tiada seorang pun yang duduk, kerana tidak seorang pun di antara mereka pernah meninggalkan solat fardhu.

Baginda bertanya lagi, “Siapa di antara kita yang sejak baligh hingga kini pernah meninggalkan solat sunat rawatib sila duduk!”. Sebahagian daripada tenteranya duduk.

Kemudian Baginda bertanya lagi, “Siapa di antara kamu sejak baligh hingga ke saat ini pernah meninggalkan solat tahajjud walaupun satu malam, sila duduk!”. Kali ini semuanya duduk, kecuali Sultan Muhammad Al-Fatih sendiri. Baginda tidak pernah meninggalkan solat fardhu, Solat Sunat Rawatib dan Solat Tahajjud sejak baligh . Inilah dia anak didikan Syeikh Shamsuddin Al Wali. Bagindalah sebaik-baik raja yang telah diisyaratkan oleh Rasulullah saw di dalam Hadisnya itu.


If you ask me about love
And wanna know about it
I am so pleased
It's everything about Allah
The pure love, to our soul
The creator of you and me,the heaven and whole universe
The ONE that made us all
And HE's the guardian of HIS true believers

So when the time is hard
There's no way to turn
As HE promise HE will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE's always watching us, guiding us
And HE knows what's in all in our heart

So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there...

HE bring ourselves from the darkness into the light
Subhanallah praise belongs to YOU for everything
Shouldn't never feel afraid of anything
As long as we follow HIS guidance all the way
Through the short time we have in this life
Soon it all'll be over
And we'll be in His heaven and we'll all be fine

So when the time gets hard
There's no way to turn
As HE promise He will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE's always watching us, guiding us
And HE knows what's in all in our heart

So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there...

Allahu Akbar (many times)

So when the time gets hard
There's no way to turn
As HE promise He will always be there
To bless us with HIS love and HIS mercy
Coz, as HE promise HE will always be there
HE's always watching us, guiding us
And he knows what's in all in our heart

So when you lose your way
To Allah you should turn
As HE promise HE will always be there...

Allahu Akbar (many times)

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3

Insya Allah we’ll find the way

~say no to valentine~





berkempen menyahut seruan AMIR IU 09/10...saudara HAZWAN

VALENTINE'S DAY

The Ummah is Bleeding,can We be Celebrating ???

Roses are Red, Violets are Blue …
Valentine's Day is definitely not for YOU !!!

Valentines Day : Its Reality and Ruling

http://groups. yahoo.com/ group/LoveIslam_ LiveIslam/ message/55

How can anyone in the Ummah really enjoy this Haraam Occasion when there is so much brutality and suffering going on in the world today. The rivers of blood flow freely from the veins of our brothers and sisters from across the Muslim world.
Celebrating unislamic occassions like Valentines Day , New year, Christmas and shouting the names of musical heroes and watching Bollywood & Hollywood Movies drown out the screams coming from the dungeons of Uzbekistan where brothers and sisters are boiled alive in vats of water.
How many will take out valuable time and spend it for the upliftment of Islam? How many will sacrifice for our kin in Gaza , Kashmir, Afghanistan, Chechnya, Palestine, and Iraq? There are many more killing fields as well across the Asian and Arab world. Will you climb on theatre chairs and express your rage over Guantanamo Bay and other gulags where our brothers and sisters are being tortured, raped, sodomized, beaten, and burned? Or will you just switch off and enjoy with the Kuffar in celebrating this evil custom?

Oh,Muslims,wake up!
The Ummah is not bleeding; it is haemorrhaging.

Anas Bin Malik (ra) said; "When the Messenger of Allah Muhammad(pbuh) came to Medina, the people had two holidays from the days of Jahiliyyah(ignoranc e). He (pbuh) said, "When I came to you, you had two holidays you used to celebrate in jahiliyyah. Allah has replaced them for you with better days, the day of Fitr and the day of slaughter (Adha)."

VALENTINES DAY IS AN UNILSAMIC CUSTOM THAT HAS NO BASIS IN ISLAM AND IS PRESENTLY BEING PROMOTED BY CAPITALIST FOR COMMERCIAL REASONS....
Listen to the pain of your global family! The enemies of Allah are destroying Islam and we are following in their footsteps!

Be pro active and DO NOT- ENGAGE, SUPPORT OR ENCOURAGE THIS EVIL.....!!!

If you were intending to engage in this haraam practice and Now changed your mind, then do a noble deed by donating the money to an ISLAMIC CHARITABLE CAUSE which will make you the BELOVED of ALLAH and will earn you an immense reward in the everlasting life of the hereafter!
For a more detailed article on the history of Valentines Day visit:


For motivational articles on Islam visit: www.eislam.co. za






~my whiteeth ~


Penjagaan gigi dan gusi
Aspek yang terpenting bagi penjagaan gigi dan gusi ialah kebersihan mulut yang baik sama ada di rumah mahupun ketika di dalam bilik pembedahan bersama doktor gigi. Kebanyakan gigi hilang/tercabut disebabkan penyakit gusi dan masalah ini boleh diatasi dengan penjagaan di rumah yang sempurna dan temujanji berkala dengan doktor gigi.


Kepentingan gigi primer (gigi susu)
Sepertimana gigi kekal sepatutnya bertahan sepanjang hayat, gigi susu juga sepatutnya tahan sehingga gigi kekal mula tumbuh. Gigi susu kanak-kanak digunakan untuk mengunyah makanan dengan sempurna, bercakap dengan jelas dan memupuk rasa harga diri yang baik. Ia juga menyediakan ruang di dalam rahang untuk gigi kekal tumbuh. Ini dapat mengelakkan gigi kekal tumbuh senget atau bertindih. Adalah penting untuk melindungi anak anda dari kerosakan/pereputan gigi susu yang menyakitkan.

Masalah oral yang umum

Plak dan kalkulus
Plak merupakan lapisan nipis dan melekit mengandungi bakteria yang sentiasa terbentuk di dalam mulut. Ianya lembut dan mudah dihilangkan dengan memberus gigi atau flos. Selepas makan, sisa makanan akan ditukarkan menjadi plak melalui tindakan penguraian bakteria. Jika dibiarkan, plak ini akan menebal dan bakteria akan membiak. Jika ia tidak dibersihkan dalam masa 24 jam, plak ini akan mula mengeras disebabkan enapan garam kalsium dari air liur dan membentuk kalkulus, ataupun tartar. Struktur enapan yang keras dan melekat kuat ini hanya dapat disingkirkan melalui pembersihan gigi oleh doktor iaitu "pengikisan".

Penyakit Periodontal
Penyebab etiologi utama bagi penyakit periodontal ialah pengumpulan plak bakteria. Apabila plak terbentuk di sepanjang permukaan gusi, ia akan menyebabkan gusi membengkak dan mudah berdarah. Ini dikenali sebagai gingivitis. Jika plak ini tidak disingkirkan, toksin akan menyebabkan gusi lekang dari gigi dan membentuk lekuk di antara gigi dan gusi. Jangkitan di bahagian ini akan memusnahkan gentian yang memegang gigi di tempatnya. Tulang penyokong gigi juga akan rosak. Keadaan ini dikenali sebagai periodontitis.



Karies gigi
Karies gigi merupakan penyakit disebabkan mikrob yang memusnahkan gigi. Ia menjejaskan tisu-tisu gigi yang keras (enamel). Sesetengah bakteria plak akan menghasilkan asid dari karbohidrat; asid ini akan melarutkan enamel gigi dan membentuk lesi karies yang akhirnya memusnahkan gigi jika tidak dirawat.


Penjagaan sendiri
� Makanlah makanan yang seimbang dan pelbagai.

� Gosok gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari sebaik sahaja selepas makan. Jika anda tidak dapat memberus gigi selepas makan, berkumurlah dengan air.

� Gunakan ubat gigi berflorida atau jel untuk menguatkan struktur enamel gigi.

� Jalani pemeriksaan dengan doktor gigi setiap 6 bulan - mulakan pemeriksaan gigi anak-anak anda pada umur 3 tahun.

� Gunakan alat pelindung mulut jika anda terlibat dalam sukan seperti bolasepak dan hoki.

� Sentiasa memakai tali pinggang keselamatan ketika memandu.

� Jika anda menghadapi masalah mengunyah gigi semasa tidur, dapatkan nasihat doktor gigi sama ada anda perlu memakai alat tertentu untuk mengelakkan dari menggesel gigi.

� Jangan mengunyah ais, pen atau pensil.

� Jangan gunakan gigi untuk membuka klip kertas dan lain-lain.

� Jika anda menghisap paip, jangan menggigit batang paip tersebut.

� Berhenti mengambil alkohol dan menggunakan produk daripada tembakau.

� Elakkan daripada menghisap buah lemon atau mengunyah aspirin dan pil vitamin C, mengambil minuman ringan, gula-gula, kek, pastri, karbohidrat yang halus (telah disaring) dan apa-apa bentuk gula. Mengambil makanan bergula menyebabkan bakteria membentuk asid yang akan memakan gigi. Asid ini akan menghakis enamel gigi.


Memberus gigi
Jika boleh beruslah gigi anda setiap kali selepas makan. Jika tidak beruslah gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari - selepas sarapan dan sebelum tidur dan berkumurlah selepas setiap kali makan dan snek.

Pemberusan yang sempurna melibatkan pemilihan dan penjagaan berus gigi serta penggunaannya yang betul. Terdapat banyak jenis berus gigi yang boleh didapati dipasaran dalam pelbagai saiz, bentuk dan panjangnya. Ciri-ciri yang penting semasa memilih berus gigi ialah:

� Pemegang yang mudah dikendalikan.

� Kepalanya leper dan disesuaikan supaya boleh sampai ke mana-mana bahagian mulut.

� Permukaan berus yang padat.

� Bulu-bulu berusnya diperbuat daripada filamen nilon yang lembut, panjang menirus, anjal dan berbentuk bulat di hujungnya.


Terdapat 3 kaedah memberus gigi yang boleh dipilih. Bagaimanapun, tidak kira teknik mana yang dipilih, ketelitian anda memberus yang menentukan kebersihan gigi, bukannya sekuat mana atau sekerap mana.


Semua teknik memberus berikut boleh digunakan:

� Letakkan kepala berus gigi pada sudut 450 di sisi barisan gigi. Dengan perlahan gosokkan di sepanjang pangkal gigi-gusi dan permukaan setiap gigi.

� Letakkan berus gigi di sepanjang pangkal gigi-gusi dan berus dengan gerakan memusing atau menyapu menghala ke permukaan gigi.

� Putarkan berus dalam gerakan membulat di sepanjang pangkal gigi-gusi dan permukaan gigi.

� Dalam semua kaedah di atas, gusi dan juga lidah perlu di berus kerana ia biasanya mengandungi kuman.


Kaedah-Kaedah Memberus
1. Gerakan membulat.: Putar berus dalam gerakan membulat dari pangkal gigi-gusi mengelilingi permukaan gigi.

2. Gerakan menggetar : Pegang berus pada kedudukan 450 di sisi barisan gigi dan gosokkannya di sepanjang permukaan pangkal gigi-gusi dan di atas permukaan gigi.

3. Gerakan menyapu: Letakkan berus pada pangkal gigi-gusi dan sapu atau pusingkan berus menghala ke permukaan gigi.


Teknik memberus yang betul
� Bersihkan permukaan luar gigi atas, diikuti dengan permukaan luar gigi bawah.

� Bersihkan permukaan dalam gigi atas.

� Bersihkan permukaan dalam gigi bawah.

� Akhirnya bersihkan permukaan mengunyah gigi atas, diikuti gigi bawah.


Teknik flos
Flos gigi yang dilakukan secara tekal dapat membersihkan plak dan partikel makanan dari celah-celah gigi yang tidak dapat dicapai dengan berus gigi. Flos juga merupakan alat yang penting untuk mencegah penyakit gusi. Bagaimanapun, jika gusi di antara gigi tersebut sudah menjadi rata/leper, menyusut dengan teruk, atau membentuk lekuk yang dalam (lekang dari gigi), kaedah flos tidak lagi berkesan.

Teknik flos yang berkesan
� Tegangkan lebih kurang 1 inci flos di antara dua jari. (Memegang lebih dari satu inci flos akan menyebabkan kurang kawalan oleh jari semasa menggerakkannya di celah gigi).

� Untuk membersihkan gigi, gerakkan flos ke atas dan ke bawah juga ke depan dan ke belakang secara lembut dan perlahan-lahan.

� Untuk membersihkan gusi, lengkungkan flos di sekeliling bahagian dasar gigi.

� Dengan perlahan-lahan, gerakkan flos berulang kali ke belakang dan ke depan di bawah gusi.

� Untuk mengeluarkan flos, gunakan pergerakan yang sama iaitu ke belakang dan ke depan untuk menggerakkannya ke luar dan menjauhi gigi. Jangan memaksa atau merentap flos (semasa memasukkan atau semasa mengeluarkannya). Ini mungkin akan mencederakan atau menyebabkan tisu gusi yang lembut menjadi lebam.


Bila anda perlu berjumpa doktor gigi?
� Anda merasa sakit gigi apabila memakan makanan yang manis, sangat panas atau sangat sejuk.

� Rasa dalam mulut yang tidak sedap berpunca darii makanan atau bakteria yang terperangkap di dalam rongga.

� Gigi berlubang.
� Gusi berdarah semasa memberus gigi.
� Gusi bengkak, kemerahan dan sensitif.
� Gusi menyusut.
� Gigi longgar.
� Terdapat ruang di antara gigi (gigi menjadi jarang).
� Gigi yang terdedah di sepanjang garis gusi (pangkal gigi-gusi).
� Nafas terus-terusan berbau.
� Terdapat nanah di sekitar gusi dan gigi.


p/s: tetiba je rse nk jaga gigi betol2..hik..hik.. sila ambil serius terhadap kesihatan anda yer,
xpsl2 brg2 harian meningkat..uwaaaaaa oh sensodyne oh listerine...

~sayang kamu semua~

Assalamu'alaikum w.b.t

Alhamdulillah, segala pujian dan kesyukuran layaknya hanyalah kepada Allah.

2 program Institusi Usrah Kampus Melaka telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya.

XPDC ke Gunung Senyum dan IU Sport Fiesta

telah menjalinkan Ikatan Ukhuwwah yang lebih erat diantara kita .

Tahniah dan syabas diucapkan kepada Pengarah program dan semua yang telah terlibat secara langsung mahupun tidak langsung.

XPDC Gunung Senyum

Pengarah : Mannaf

Penolong Pengarah : Sumaiyah

Dan koordinator serta komiti-komiti yang aktif , ceria lagi cergas..

IU Sport FIESTA

Pengarah : Bukhari

Penolong Pengarah : Siti Najat

Koordinator : Aitiqah

dan komiti-komiti yang kreatif , gempak dan komited..

Terima kasih dan tahniah buat semua peserta yang telah hadir dan memeriahkan , meriuhkan dan mengamatkan lagi program.

Mohon maaf jika ada kesalahan dan kekurangan di sepanjang program.

Segala komen dan pandangan bolehlah disuarakan kepada mana-mana pihak Exco IU Melaka, InsyaAllah kami sedia menerima segala teguran dan pandangan.

Ayuh sama-samalah kita memperbaiki lagi mutu IU agar semakin mantap.Agar semakin mekar dan harum dengan generasi Islam di MMU.

Buat sahabat-sahabat,

Setiap dari kalian adalah asset utama IU. Asset utama untuk Mahasiswa Islam di MMU. Saps point, sijil dan nama bukanlah motivasi utama untuk kita melaksanakan program, tetapi balasan & ganjaran dari Allah lah menjadi penguat semangat dan motivasi terbaik kita semua. Hakikatnya kita bukan sekadar sebuah kelab biasa dengan tujuan yang biasa-biasa, tetapi kita adalah medium perjuangan generasi Islam di MMU yang penuh dengan misi dan insan-insan luar biasa semangat dan sahsiahnya di dalamnya.

InsyaAllah.

Program-program lain dari Institusi Usrah akan menyusul selepas ini.

Semoga dapat berjumpa kalian di program yang akan datang.

Salam Ukhuwwah Fillah.

Jazakumullahu Khairan Khatheera

(Semoga Allah membalas segala kebaikan kalian dengan sebanyak-banyaknya)


Usrah itu Keluarga.Jalinan Ukhuwwah fillah.

Kata-kata untuk pembakar semangat kita untuk sentiasa istiqamah dalam perjuangan ini.



MONTAJ XPDC GUNUNG SENYUM

EDITOR: NIK AMIN ( TIMB. AMIR IU 09/10)

Usrah Institution 09/10
Multimedia University
Malacca Campus

~jom IU SPORTS FIESTA~


keje copy paste adalah keje part time ;)..ngeh..ngeh..tq cik zinni


Assalamu'alaikum.

InsyaAllah pada 6 & 7 Februari, Institusi Usrah akan mengadakan IU Sport Fiesta 2010 dengan tema "I & U Together".

Pada 6 Februari (Sabtu), akan diadakan Explorace di sekitar Taman Buaya, Taman Botanikal dan Tasik Ayer Keroh. Pada 7 Februari (Ahad) pula, akan diadakan sukan futsal serta bola kampung bagi lelaki dan sukaneka bagi perempuan. InsyaAllah hadiah-hadiah menarik akan disediakan.

Yang menariknya, program ini akan melibatkan Institusi Usrah kedua-dua kampus,

Melaka & Cyberjaya. ;)..dan semua warga mmu dijemput hadir..muslim and non muslim

Jadi, jangan lepaskan peluang ya! RM15 sahaja!

Maklumat lengkap:
Laman web IU Melaka
Buletin Board

~thank you ALLAH~

Dalam derita ada bahagia
Dalam gembira mungkin terselit duka
Tak siapa tahu
Tak siapa pinta ujian bertamu

Bibir mudah mengucap sabar
Tapi hatilah yang remuk menderita
Insan memandang
Mempunyai berbagai tafsiran

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

Harus ada rasa bersyukur
Di setiap kali ujian menjelma
Itu jelasnya membuktikan
Allah mengasihimu setiap masa
Diuji tahap keimanan
Sedangkan ramai terbiar dilalaikan
Hanya yang terpilih sahaja
Antara berjuta mendapat rahmatNya

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya


Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi
Segala ujian diberi
Maka bersyukurlah selalu


hanya dgn lagu shj dapat mengimplikasi perasaan diri ini..thanks sahabat2 sekeliling..ayuh kita mencari redha ALLAH itu yg utama..moga dipermudahkan..ameen